У Львові обстежили на доступність обласні медичні центри та історичний музей

У Львові обстежили на доступність обласні медичні центри та історичний музей

03.05.2024

Робоча група щодо забезпечення доступності об’єктів майна спільної власності Львівської обласної ради 2 травня обстежила на доступність медичні комунальні заклади «Львівський обласний Центр медико-соціальної експертизи» та «Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр», а також «Львівський історичний музей».

Спільно з персоналом і керівництвом медичних закладів, представниками обласної влади, архітекторами, депутатами облради Тарасом Подвірним і Захаром Миляником робоча група обстежила прилеглу територію медичних закладів, паркінги, тротуари й пандуси, а також вхідну групу будівель на можливість безперешкодно пересуватися інвалідними візками, наявність інформації шрифтом Брайля, стан ліфтів і санітарно-гігієнічних приміщень, висоту порогів.

«Обстежили два кардинально різні медичні заклади. В одному офіційно пишуть те, що людина і так має отримати, в іншому – рятують життя. І якщо у МСЕК люди приходять лише на короткий час отримати номер групи інвалідності в паперах, то онколікарня – це час лікування і велика надія на майбутнє.

Приємно, що новообраний головний лікар онколікарні має повне і системне бачення всіх змін, які треба провести. І, що найважливіше, все це з врахуванням потреб людей з інвалідністю», – зазначив головний спеціаліст відділу гуманітарної політики та міжнародної діяльності Львівської обласної ради, людина з інвалідністю Ігор Дякович.

Доступність медичних закладів перевірили за 71 критерієм опитувальника, який спеціально був розроблений Офісом Омбудсмена України. Результати всіх закладів та рекомендації узагальнять у звіті, який винесуть на розгляд депутатів.

«Новим керівником онкоцентру, Олегом Дудою комісії було презентовано розроблено концепцію розвитку території й самого закладу. Ми приємно вражені, що враховані всі пропозиції та рекомендації, які ми проговорювали два місяці тому під час мого візиту, як представника Уповноваженого Верховною Радою з прав людини у Львівській області.

Важливо, що цей план також є спільним баченням з львівською громадою. У доступності дуже важливо кооперувати зусилля і забезпечувати одночасно, транспортну, дорожню й архітектурну доступність до закладу медицини та безпосередньо в закладі.

Щодо обласного МСЕК, то цей об'єкт на Бой-Желенського в нас знаходиться лише три роки. Втім керівництво закладу адаптовує стару будівлю до вимог доступності та безбар'єрності. Є ще над чим працювати. Зокрема, центр своїми силами нещодавно облаштував універсальну кабінку у санвузлі для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Комісія вказала на ті практичні моменти, які можна ще виправити власними силами. А щодо системних проблемних речей, які потребують великих коштів, то ми будемо думати над тим, як їм допомогти. Тут є можливості щодо залучення коштів, як міжнародних організацій, так і обласного бюджету», – зазначив Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області, голова робочої групи, депутат Львівської обласної ради Тарас Подвірний.