У Львові презентували українсько-польський мистецький проєкт - виставку плакатів «День Перемоги»

У Львові презентували українсько-польський мистецький проєкт - виставку плакатів «День Перемоги»

09.06.2022

У сквері «На Валах» у Львові відкрилася виставка плакатів українського художника Андрія Єрмоленка та польського графіка Войцєха Коркуця. Понад 40 плакатів з серії «День Перемоги» були створені авторами після 24 лютого 2022 року у відповідь на російське вторгнення та героїчний опір України. Проєкт символізує прагнення українців перемогти ворога, прогнавши його зі своєї землі. Впродовж травня виставка експонувалася у Варшаві. А до Львова її особисто перевезла Генеральний консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч.

«Українці боронять не тільки свою батьківщину, але і обороняють всю Європу, а також і Польщу. І ми за це вам вдячні, і як можемо – так і допомагаємо.» - зазначила під час відкриття пані Еліза Дзвонкєвіч. Присутній на відкритті проекту перший заступник голови Львівськоїх обласної ради Євгеній Гірник зазначив, що виставка нагадує про об'єднані зусилля обох народів та подякував Польщі за потужну допомогу й віру в спільну перемогу.

«Професіонали кажуть, що на війні бойовий дух не менш важливий за підготовку та ресурси. Тому я вдячний за цей проєкт про оптимізм, силу духу та перемогу. Разом ми пройдемо ці часи, вистоїмо і досягнемо мети. Тому бажаю авторам натхнення на подальшу роботу, а усім нам - витримки й безперечної спільної перемоги», - підсумував Євгеній Гірник.

У відкритті взяли участь також заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, директор Польського Інституту у Києві Роберт Чижевський, заступник директора розвитку, Центр сучасного мистецтва Замок U-jazdowski Беата Лупіньська-Рител. В рамках заходу гості побували на кураторській екскурсії, яку провела Аґнєшка Колек із Центру сучасного мистецтва "Уяздовський замок" у Варшаві.

Довідково: Андрій Єрмоленко - український художник, ілюстратор і дизайнер, артдиректор «Українського тижня». Широко відомий в Україні завдяки нашивкам для сотень Євромайдану і воїнів АТО (зокрема, «Укроп»), серії неофіційних логотипів для найбільших міст України «United Colours of Ukraine». Також він є автором серій робіт «Шевченкініана», «Зоряна Україна».

Войцех Коркуць - польський дизайнер, ілюстратор. У 2005 році був включений до каталогу 200 найкращих ілюстраторів світу, опублікованого Lürzer's Archive. Його роботи багато років публікуються в закордонних виданнях, їх неодноразово відзначали в «Європейському щорічному дизайні», журналі «Принт», американському конкурсі «Креативність».