У Львові провели в останню путь зв’язкову головного командира УПА Романа Шухевича Дарію Гусяк

У Львові провели в останню путь зв’язкову головного командира УПА Романа Шухевича Дарію Гусяк

15.08.2022

Сьогодні, 15 серпня, на Личаківському цвинтарі поховали членкиню Організації Українських Націоналістів, зв’язкову головного командира Української Повстанської армії Романа Шухевича, кавалерку ордена княгині Ольги III ступеня 98-річну Дарію Гусяк.

Провести в останню путь відому львів’янку зібралися керівництво області та міста, депутати обласної ради, громадські діячі, громадськість.

Як зауважила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, постать Дарії Гусяк є визначною не лише для Львівщини, це людина, яка для українців в усьому світі є прикладом боротьби та віри в те, що Україна є і Україна буде. 

«Навіть у найважчі моменти свого життя, часи радянських таборів вона була незламною та знаходила сили підтримувати інших ув'язнених. Світла пам'ять легендарній жінці», - зазначила Ірина Гримак.

«Вона завжди була скромна, невибаглива і працювала заради держави. Це була справді сталева людина, яка знала і зріло формувала навколо себе оточення. Завжди звертала увагу на молодь, на роботу з нею, на підготовку молодих кадрів»,  -  наголосив український історик і громадський діяч Микола  Посівнич.

Прощання із Дарією Гусяк відбулося у Гарнізонному храмі свв. ап. Петра і Павла у Львові. Звідти процесія вирушила до Личаківського кладовища, де Дарія Гусяк знайшла останній спочинок у родинному гробівці Шухевичів.

Довідково:
Дарія Гусяк народилася в Трускавці в 1924 році. З 15-річного віку мала тісні зв'язки з членами підпільної ОУН та виконувала доручення організації. Згодом стала зв’язковою головнокомандувача УПА і разом зі своєю мамою шукала й облаштовувала хати, де проживав Роман Шухевич під чужим іменем з охороною.

Арештована радянськими спецслужбами навесні 1950 року та утримувалась в тюрмі «на Лонцького» у Львові. Дарію Гусяк засудили на 25 років тюремного ув'язнення, яке відбувала в тюрмах Верхньоуральська, Володимира та Мордовії. Вийшла на волю на 51-му році життя, відбувши весь термін покарання.
Після звільнення і далі зазнавала переслідувань від радянського режиму. 

З початком незалежності України Дарія Гусяк стала членкинею проводу Конгресу українських націоналістів, створила та очолювала громадську жіночу організацію — Всеукраїнську лігу українських жінок.