У Сприні відзначили 80-ту річницю створення Української Головної Визвольної Ради

У Сприні відзначили 80-ту річницю створення Української Головної Визвольної Ради

15.07.2024

У селі Сприня Самбірського району, 14 липня, відбулись урочистості присвячені 80-тій річниці з моменту створення Української Головної Визвольної Ради (УГВР).

Заходи розпочалися з хвилини скорботи за загиблими Героями Української Повстанської Армії та новітніми захисниками України у війні з Росією.

Участь у заходах взяли депутати Львівської обласної ради, керівництво ОВА, громадськість, військові, представники молодіжних організацій поклали квіти до пам’ятника засновникам УГВР. Після цього відбулась поминальна панахида за загиблими борцями за волю України та громадське віче.

«Це важливий етап в історії українського народу, коли УГВР стала центральним органом у боротьбі за незалежність в умовах другої світової війни. Вона об’єднала різноманітні сили України того часу для спільної боротьби проти окупантів і за суверенну державу.

Ці події не лише відзначають минуле, але й нагадують про важливість патріотизму та єдності на кожному кроці сучасної України», - наголосив депутат облради Сергій Оленич.

На завершення присутні оглянули мистецьку програму.

Нагадуємо, у селі Сприня функціонує Центр національно-патріотичного виховання, який є одним з найбільших центрів такого формату в Україні. Це місце патріотичного виховання молоді, проведення вишколів, організації оздоровлення та змістовного дозвілля юнаків та дівчат з різних куточків України.

Село Сприня у Самбірському районі Львівщини є історичним місцем. Саме тут у 1944 році відбувся Великий Збір, на якому була створена Українська Головна Визвольна Рада (УГВР) – орган національно-визвольної боротьби України проти нацистської Німеччини та московсько-більшовицької окупації. Президентом УГВР став Кирило Осьмак, в честь якого названо спортивно-туристичний комплекс у Сприні.