В Острозькій академії відбулася конференція "Воля народам, воля людині!", присвячена 80-річчю першого зібрання поневолених народів

В Острозькій академії відбулася конференція "Воля народам, воля людині!", присвячена 80-річчю першого зібрання поневолених народів

21.11.2023

Всеукраїнська наукова конференція “Воля народам, воля людині!” відбулася сьогодні, 21 листопада, в Національному університеті “Острозька академія”. Науковий захід присвячений 80-ій річниці Першої конференції поневолених народів Сходу Європи та Азії, яка відбулася 21-22 листопада 1943 року в селі Ляшівка (Ілляшівка) на Рівненщині.

Під час конференції освітяни, дослідники, громадські та політичні діячі, журналісти обговорюють історичні аспекти Першої конференції поневолених народів Східної Європи та Азії, створення Антибільшовицького блоку народів, а також значення цих подій для сьогодення, коли росія розпочала повномасштабну війну проти України.

“Сьогодні ми закриваємо одну з білих плям в історії Української Повстанської Армії. Ми розбиваємо ці міфи, які нав'язала нам російська і радянська історіографія. І деякі навіть теперішні історики намагаються нам подати УПА як шовіністичну організацію, – зазначив у виступі ректор “Острозької академії”, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник. – В 1943 році зібрати 13 представників різних національностей на конференцію це не вчинок, це є подвиг. Подвиг, який демонструє, що УПА воювала за волю і незалежність України та багатьох національностей. Кожен із них у душі, воюючи й виборюючи волю і незалежність України, разом з тим боровся і за свою малу батьківщину. ”

Перед гостями заходу виступили голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, командир полку імені Кастуся Калиновського Денис Прохор та його заступник Вадим Кабанчук, голова Проводу ОУН (б) Олег Медуниця.

Участь у роботі конференції взяла делегація з Львівщини: історик Микола Посівнич та депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета та Олег Панькевич.

“Конференція 1943 року в історії України та історії поневолених народів Східної Європи та Азії була надзвичайно важливою віхою. Тому що народи об’єдналися боротися проти спільного ворога, об'єдналися проти кремля і комуністичного режиму. Переконаний, що в тому числі завдяки цій події, яка відбулася 80 років тому, в 1991 році стався розпад радянського союзу. Мета була досягнена і багато народів, у тому числі і українці отримали вільну і незалежну державу. На жаль, справу поки-що не завершено до кінця. І зараз ми маємо зробити все для того, щоби об'єднавши всі поневолені народи, добити ворога і щоби росія розпалася. Переконаний, що так буде завдяки Збройним силам України, добровольцям, представникам поневолених народів та нашим союзникам”, – зазначив під час вітального слова голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції, депутат Львівської обласної ради, директор Меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета.

Переглянути конференцію можна за посиланням https://www.youtube.com/live/76y-ULYr6xU?si=rOXOwUVV_H-IO4kH.

Зазначимо, що участь у першій конференція поневолених народів Сходу Європи та Азії 21–22 листопада 1943 року взяли 39 представників від 13 народів, поневолених радянською імперією: грузини, азербайджанці, узбеки, вірмени, татари, білоруси, осетини, казахи, черкеси, кабардинець, чуваш, башкир та 5 українців - Ростислав Волошин, Яків Бусел, Омелян Логуш, Дмитро Клячківський, Катерина Мешко.

Конференція засвідчила той факт, що в лавах УПА проти нацистського і радянського імперіалізму боролись представники багатьох поневолених народів Європи та Азії: азербайджанці, білоруси, грузини, євреї, казахи, молдавани, мордва, німці, поляки, росіяни, серби, татари, таджики, чехи, чуваші. Реєстр кадрів в ОУН і УПА на Рівненщині налічує представників 20 націй.