У Львівській облраді обговорили методику розрахунку плати за користування мисливськими угіддями на території Львівської області

У Львівській облраді обговорили методику розрахунку плати за користування мисливськими угіддями на території Львівської області

28.01.2020

У вівторок, 28 січня, Львівській обласній раді  відбулося громадське обговорення проєктів рішення та методики оцінки мисливських угідь.
Участь в обговоренні взяли голова робочої групи з напрацювання методики оцінки мисливських угідь, заступник голови облради Юрій Гудима, члени постійної комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації, експерти.

Як зазначили на нараді, методика розрахунку плати за користування мисливськими угіддями на території Львівської області розроблена відповідно до Лісового кодексу України, Законів України «Про мисливське господарство та полювання» та «Про тваринний світ», з метою стимулювання раціонального та невиснажливого використання тваринних ресурсів мисливських угідь. 
Методика визначає механізм формування та встановлення плати за користування мисливськими угіддями і поширюється на органи державної влади та органи місцевого самоврядування, спеціалізовані мисливські господарства, громадські організації, інші підприємства, установи та організації усіх форм власності.
Розмір плати за користування мисливськими угіддями розраховується залежно від їх місцезнаходження, природної якості та інших факторів за наступною формулою: 


  , де
і – кількість видів мисливських тварин, на які ведеться добування в угіддях користувача;
Li – ліміт добування і-го виду ресурсів мисливських тварин на площі угідь, що надана у користування, особин;
Oi – отримано ліцензій на добування і-го виду ресурсів мисливських тварин на площі угідь, що надана у користування, шт.;
1нго – національна грошова одиниця, 1 грн.;
Кувм – коефіцієнт, що враховує умови ведення мисливського господарства користувача;
Кін – коефіцієнт, що враховує індекс інфляції року, за який справляється плата.
Коефіцієнт, що враховує умови ведення мисливського господарства на основі класифікацію мисливських угідь – Кувм рівний:
1,0 – для лісових мисливських угідь;
0,75 – для польових мисливських угідь;
0,5 – для водно-болотних мисливських угідь.

Розмір плати за кожен наступний рік визначається шляхом коригування визначеної суми за попередній рік на річний індекс інфляції. Базовим роком вважається 2019 рік. За кожен наступний рік враховуються індекси інфляції всіх років, починаючи від базового. При річному індексі інфляції менше 100 % цей коефіцієнт не враховується. При розрахунку Коефіцієнт, що враховує рівень інфляції визначається за формулою:


  , де
Рін – індекс інфляції звітного року, %.

Використовуючи запропоновану методику та дані Львівського обласного управління лісового і мисливського господарства, плата за користування 1 га угідь на 2020 рік становитиме 0,96 грн. Результат отримано з врахуванням інфляції звітного минулого року (104,1 %). 
З метою спрощення розрахунків користувачів мисливських угідь розмір плати округлюється до цілого числа. Отже, рекомендована плата за користування ресурсами мисливських угідь становить (грн./га):
-    Лісові угіддя – 1;
-    Польові – 0,75;
-    Водно-болотні – 0,5.

Відтак проєкт рішення про затвердження Методики розрахунку плати за користування мисливськими угіддями на території Львівської області буде скеровано на затвердження сесією Львівської обласної ради.
Презентація