Депутати обласної ради віддали шану композитору Володимиру Івасюку

Депутати обласної ради віддали шану композитору Володимиру Івасюку

18.05.2021

18 травня депутати Львівської обласної ради Іванна Герус, Микола Іщук, Юрій Мазур, Тарас Чолій, керівництво ОДА вшанували пам'ять українського композитора Володимира Івасюка, якого  42 роки тому, було знайдене мертвим у брюховицькому лісі під Львовом.

22 травня 1979 року похорон Володимира Івасюка у Львові перетворився на масову акцію протесту проти радянської влади.

«Сьогодні з колегами вшановували пам'ять Володимира Івасюка. 18 травня 1979 року в Брюховицькому лісі було знайдено тіло композитора. Офіційна версія - самогубство. Але чомусь їй ніхто не вірить. Йому було 30 років. У незалежній Україні влада спромоглася лише на словах визнати участь держбезпеки у викраденні, вбивстві та інсценуванні самогубства композитора. Й заявити, що виконавцями було кілька осіб. Й поки що все. Далі справа не йде.
Феномен Володимира Івасюка у тому, що його пісні до сьогодні звучать, вони популярні, їх знають молоді люди, а сучасні виконавці їх переспівують. Його пісня буде поміж нас», - зазначила голова комісії з питань освіти,науки та інновацій Іванна Герус.

Довідково:
Володимир Івасюк (1949 – 1979) — один із засновників української естрадної музики. Автор 107 пісень (серед яких — найвідоміша, мабуть, українська естрадна пісня "Червона рута"), 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. Професійний медик, скрипаль, грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Неординарний живописець. Нагороджений званням Героя України посмертно. Автор відомих українських пісень "Водограй", "Я піду в далекі гори", "Пісня буде поміж нас", "Два перстені".