Дім Франка розповів про письменника вимушеним переселенцям і підготував костюмовані екскурсії

Дім Франка розповів про письменника вимушеним переселенцям і підготував костюмовані екскурсії

18.05.2022

Низку заходів з нагоди Міжнародного Дня музеїв підготував Львівський національний літературно-меморіальний музей Іван Франка (“Дім Франка”).

17 травня для вимушено переселених осіб у тимчасовому містечку відбулася лекція “Музей іде в гості до людей”. Під час заходу працівники презентували музей слухачам із різних регіонів України, запросили відвідати експозиції і взяти участь у костюмованих екскурсіях.

18 травня, у День музеїв, у Домі Франка – традиційний Філософський сніданок-бесіда на тему: "Що дасть нам силу?" та театралізована екскурсія "Франчата про тата", під час якої працівники закладу перевтілються в дітей Івана Франка, Анну та Петра.

Керівник музею Богдан Тихолоз розповів про нові можливості закладу. Зокрема, на території музею встановлено дитячий лабіринт, працює дитяча художня студія, театральний гурток.

“Дитячий лабіринт був зроблений кілька років тому, він побував у Європі: у Відні, Будапешті, Загребі, Любляні. Діти можуть пройти лабіринтом і прочитати про Франка англійською мовою”, - розповів Богдан Тихолоз.

“Музей під час війни виконує особливу місію. Міжнародний день Музеїв це прекрасна нагода, щоби нагадати про цю місію, - розповів керівник Дому Франка. - Ми вжили заходи з убезпечення наших скарбів від можливих ризиків пов'язаних з воєнним часом. Здійснюємо процес оцифрування й упорядкування фондів. У співпраці з Національним реставраційним центром нам вдалося реставрувати унікальні твори живопису і графіки. Маємо нові надбання - родичка художника Фотія Красицького, пані Ольга Крекотень, передала унікальний прижиттєвий портрет Івана Франка. Тепер це третій портрет роботи художника в нашій колекції”.

Музей активно працює з дітьми, долучившись до програми “Діти країни: розваги і та відваги”. “Діти малюють, радіють,тішаться і співають попри те, що довкола досить непроста ситуація. Вони мають своє дитинство, і це дуже важливо. Це також відповідальна місія - музеї, які не працюють на дитячу аудиторію, приречені на забуття. Ми працюємо з внутрішньо переміщеними особами. Наша бригада не соромиться піти безпосередньо до тих людей, які живуть у тимчасовому містечку і попрацювати там, зустрітися і поговорити. Ми впровадили незвичайні екскурсії. Наші працівники здійснюють екскурсії Львовом, шпацери разом з Іваном Франком. Підготували також театралізовані екскурсії. 18 травня відбудеться прем'єра нової екскурсії “Франчата про тата”. Діти Франка, син Петро у формі січового стрільця і донька Анна ходять по території музею і розказують про дім батьків. У ролях - наші працівники, які переодягаються у костюми і розповідають про факти, пов'язані з Петром і Анною”.

Працівники музею здійснюють поточний ремонт закладу, встановлюють нову підсвітку, готуються до виставки скульптур. У саду музею висаджено саджанці магнолії і сакури, облаштовано полив грушевого дерева Франка, яке було посаджено при житті письменника. Команда Дому Франка веде власний відеоблог на ютубканалі, а також активно волонтерить. Працівники і друзі музею сформували добровольчий підрозділ імені Петра Франка, який увійшов до Галицької сотні самооборони. Підрозділ здійснює патрулювання і нічні чергування у музеї. У допоміжних приміщеннях музею можна побачити виставку робіт сучасних художників Наталії Величко, Ігора Бонішка, Марти Луків-Любицької, Юрія Ямаша і Ореста Манюка. Одна з експозицій присвячена Криму - роботи львівських художників зображають півострів у доокупаційний період.