Хоровому товариству «Львівський Боян» - 130 років

Хоровому товариству «Львівський Боян» - 130 років

24.05.2021

Сьогодні, 24 травня, перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник привітав з 130-річчям від дня заснування товариство «Львівський Боян», на базі якого засновано заслужену  академічну капелу України «Тембіта». 

Капела вирізняється широкою стилістичною та жанровою палітрою репертуару, високим естетичним виконанням, глибокою художньою інтерпретацією авторського задуму.

Колектив презентував українське хорове мистецтво в Польщі, Словаччині, Чехії, Австрії, Німеччині, Данії, Франції, Італії та багатьох інших країнах.

«Вітаю товариство «Львівський боян» та колектив «Трембіти», які заслуговують на безумовну повагу та підтримку. Тішуся, що саме наша Львівщина демонструє приклад справжнього патріотизму і  промоції українського не лише в Україні, а й у світі. 
Здоров'я вам, успіху, благополуччя! І щоб завдяки вашим потужним голосам українська пісня звучала в усіх куточках світу!» - зазначив під час виступу Євгеній Гірник.

Відтак він відзначив подяками обласної ради за значний внесок у розвиток хорового мистецтва, високу виконавську майстерність артистів та вокалістів хору Миколу Фабіровського , Вероніку Тишинську,  Миколу Комара.

Довідково:
Перше в Галичині українське музично-хорове товариство «Львівський Боян» було утворене 1891 року за ініціативи видатних українських музичних діячів на чолі з А. Вахняном. Окрім свят, конкурсів та концертів, товариство  заснувало музеї, музичні школи, бібліотеки та нотне видавництво. 
Серед почесних членів «Львівського Бояна» - М.Лисенко, Ф.Колесса, В. Шухевич, О.Мишуга, С. Федак, О.Нижанківський, О. Ясеницька.
Із здобуттям незалежності хорова капела доповнилася камерним оркестром, які підготували такі масштабні проєкти: «Велика меса» та «Реквієм» В.А. Моцарта, ораторія «Месія» Г.Ф. Генделя, «Меса» С. Монюшка, хорові концерти та літургія Д. Бортнянського, літургії М.Вербицького та Д. Січинського.