Майже 400 сучасних ікон представлять у Палаці мистецтв на початку березня

Майже 400 сучасних ікон представлять у Палаці мистецтв на початку березня

25.02.2019

У вівторок, 12 березня, о 16:00 год на третьому поверсі Львівського палацу мистецтв відкриють виставку сучасної ікони та сакрального мистецтва «Замлиння». Уже дев'ятий рік поспіль ідею проведення таких виставок втілюють у життя організатори та молоді художники з України та Польщі. 

Серед мальовничої природи волинського Замлиння – місцині прямо на кордоні двох держав – учасники пленерів (у більшості – це студенти академій мистецтв) створюють ікони. Таких навчань відбулося вже вісім за фінансового покровительства польського консульства. Загалом же, результати пленерів побачили відвідувачі більше 60-ти виставок у містах Польщі та України. А цьогоріч вперше у такому обсязі частина робіт за всі попередні роки будуть представлені у Львівському палаці мистецтв.

Варто зазначити, що захід проводиться за підтримки Генерального Консульства Республіки Польщі у Луцьку, Волинської організації Національної спілки художників України та Львівського палацу мистецтв.

Як пояснює Володимир Марчук, голова правління ВОНСХУ, це виставки не лише іконопису, а й сакрального мистецтва. "Тобто, ми вкладаємо дійсно глибокий зміст у те, що робимо. Це проект, що з однієї сторони зміцнює культурну співпрацю обох народів, а з іншої – сьогодні, у 21 столітті привертає увагу до ікони, до її глибокого сакрального сенсу».

«Важливим аспектом є те, що роботи, які представляють митці пленерів, – це сучасні інтерпретації на релігійні теми. А сама ж виставка є екуменічною, тобто такою, що виступає за співпрацю та взаєморозуміння між християнами різних конфесій», – пояснила Ольга Луковська, заступник Директора ЛПМ з мистецької частини.

Заняття пленерів проходять серед поліської природи – просто неба, або ж на території сучасного центру. Кількість учасників зазвичай сягає 30 чоловік. Художникам роздають липові дошки, а також всі необхідні матеріали для малювання. Хоча інколи роботи створюють і в інших техніках, і з різних матеріалів.

Результат такої співпраці та творчості молодих художників-іконописців зможемо побачити вже скоро, коли велика зала третього поверху Палацу мистецтв буде заповнена цією красою.