На Личакові вшанували пам’ять Героїв, які полягли за Україну

На Личакові вшанували пам’ять Героїв, які полягли за Україну

01.11.2018

 

01.11.2018

 

Сьогодні, 1 листопада, на Львівщині відбуваються урочистості з нагоди відзначення 100-ї річниці утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Розпочалися заходи на Личаківському кладовищі з вшанування пам’яті Героїв, які полягли за Україну.

Участь в ньому взяли Перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова Львівської ОДА Олег Синютка, голова Донецької ОДА Олександр Куць, голова Луганської ОДА Юрій Гарбуз, перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус, заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, громадськість, рідні та близькі Героїв.

Присутні поклали квіти до Меморіалу воїнам УГА. Там відбулося громадське віче.

Як наголосив у своєму виступі голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, Українська Галицька Армія зуміла діяти і проводити успішні військові операції, незважаючи на проблеми, з якими зіштовхнулася ЗУНР у перші дні.

«З проблемами у взаєминах з сусідніми державами, в економіці, а також через відсутність кінцевого рішення про те, яким шляхом вести державу. Але в цих несприятливих умовах ці хлопці стояли зі зброєю в руках до кінця. І через 100 років естафету від них прийняли вже інші і, дякуючи Богу, ситуація вже інша. Ми маємо іншу справу з світовою спільнотою, яка нас підтримує в російсько-українській війні, ми маємо зовсім іншу державну єдність, тому зобов’язані її зберегти, і врешті-решт ми маємо таку армію, яка невпізнанно змінилася за останні 4 роки. Низько вклоняюся Героям УГА. Слава нам і слава Україні», - сказав очільник облради.

Опісля присутні поклали квіти та запалили лампадки до могил Д. Вітовського – Держсекретаря військових справ ЗУНР, М. Галущинського – коменданта Січових Стрільців, О. Тисовського – керівника і засновника «Пласту», С. Левицького – воїна УГА, В. Гурняка – військовика, члена Національної скаутської організації України «Пласт».

Крім того, вшанували пам'ять Президента Національної Ради ЗУНР Є. Петрушевича, а також загиблих під час російсько-української війни і Героїв Небесної Сотні.

На завершення священнослужителі здійснили чин панахиди за тими, хто віддав своє життя в боротьбі за незалежність України.