На Львівщині громади святкують День Європи та створюють новий туристичний кластер

На Львівщині громади святкують День Європи та створюють новий туристичний кластер

16.05.2021

15-16 травня, з ініціативи Бібрської громади на Львівщині урочисто підняли кільканадцять прапорів Євросоюзу та провели низку культурно-туристичних заходів, присвячених Дню Європи в Україні. 

Європейські стяги замайоріли, зокрема, у Бібрській, Заболотцівській та Жовківській громадах. Підняли їх над Свірзьким та Підгорецьким замками, П’ятничанською вежею, Бібрською і Жовківською ратушами, а також над історичним будинком “Сокола” у Бібрці. Участь в урочистому піднятті прапорів України та Європи взяли заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, а також депутати Іван Щурко, Олена Василько та Захар Миляник. 

“Європейські традиції - це ініціативність та єднання у добрих намірах і справах. У 2013 році ми всі разом відстояли наше майбутнє в Європі. А це сталося, зокрема, й тому, що ми пам’ятаємо і бережемо наше минуле, нашу спадщину. Таке святкування якраз добре звертає увагу на туристичний потенціал Львівщини, на проблеми та потреби наших пам’яток, спонукає до живого діалогу та єднання вихідців з громади, експертів та місцевих людей, мандрівників, журналістів. І це є також добре, бо, крім економічного потенціалу, спільнота мусить мати й людський, інтелектуальний. Тоді вона спроможна на розвиток”, - зазначив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, піднявши прапор  на будинку "Сокола" у Бібрці.

Координатором проєкту, який передбачає відновлення цього історичного будинку є голова постійної депутатської комісії історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради, архітектор Іван Щурко.

«Проєкт «Сокіл.Перезавантаження» втілюється силами волонтерів. За два роки у Бібрській громаді нам вдалося налагодити добру співпрацю між владою, громадою та бізнесом. Децентралізація запустила процес розвитку, але багатьом громадам  бракує поштовху,  гордості. Тому долучення до чогось більшого, до контексту Європи нам всім дуже потрібне.  Бо йдеться не про європейські структури та чиновників, а про культуру і повагу до гідності людини та традиції самоврядування», - акцентував Іван Щурко.

Разом із представниками Національної та обласної спілки архітекторів України на Свірзькому замку прапор Євросоюзу підняла депутатка Львівської обласної ради й директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації Олена Василько.

Вона розповіла, що цьогоріч з обласного бюджету передбачено співфінансування на виготовлення проєктно-кошторисної документації для реставрації цієї пам’ятки. Також обидва замки - і Свірзький, і Підгорецький - є претендентами у відборі до програми “Велика реставрація”.

У межах святкування ціла низка громад, громадських організацій  підписали меморандум з державним Українським центром культурних досліджень про створення краєзнавчого кластера “Галичина - (не)звідана земля / Galicia - terra (in)cognita”, покликаного розвивати напрям культурно-туристичних індустрій.

Впродовж дня гостей і мешканців громади запрошували проїхати туристичним маршрутом до фігури чеського барокового святого Яна Непомуцького в селі Суходіл, біля якої також відбувся фортепіанний концерт. По дорозі в кожному селі можна було відвідати старовинні церкви, а ввечері переглянути чеський фільм, разом із директоркою Чеського центру у Києві Радкою Рубіліною.

Сьогодні свято продовжують мандрівним квестом і мистецькою частиною у будинку “Сокола” в Бібрці.

Співорганізаторами святкування Днів Європи стали волонтери проєкту “Сокіл. Перезавантаження”, Бібрська міська рада, Чеський центр у Києві при посольстві Чехії в Україні, Львівська обласна організація спілки архітекторів України, Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького, а підтримали свято акціями підняття прапора всі найактивніші підприємці громади.