На Львівщині представили щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

На Львівщині представили щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

11.06.2024

Сьогодні, 11 червня, у Львові у межах форуму "Шлях гідності: боротьба за права людини" презентували щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році.

До заходу долучилися в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод, депутати Львівської обласної ради Наталія Галецька, Любомир Зубач, Микола Іщук, народні депутати України, керівники державних установ, які займаються розбудовою системи захисту прав людини у Львівській області, представники міжнародних організацій.

У вітальному слові Юрій Холод подякував Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Дмитру Лубінцю за те, що його команда щодня невпинно бореться за права українців на державному і регіональному рівнях, працює над покращенням законодавчої бази.

«Львівщина – приклад відстоювання прав людини, зокрема, пов’язаними з інклюзивністю. При Львівській обласній раді створена робоча група щодо забезпечення доступності об’єктів майна спільної власності облради, яка обстежує на доступність заклади галузей охорони здоров’я, освіти, соціального захисту.

Подяка керівникам закладів, які швидко реагують на зауваження, а також дякую міжнародним партнерам, які знаходять фінансовий ресурс для покращення інклюзивності в комунальних закладах», - зазначив Юрій Холод.

Щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини та громадянина в Україні у 2023 році презентував Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області, депутат Львівської обласної ради Тарас Подвірний.

«Упродовж 2023 року до Уповноваженого надійшло 95 796 звернень, з яких 860 колективних і 94936 індивідуальних. У Львівській області зареєстровано 4718 звернень, з яких кожне п’яте звернення надходить від військовослужбовців, кожне десяте – від внутрішньо переміщених осіб.

Упродовж 2023 року структурні підрозділи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснили 3148 моніторингових візитів, з яких на Львівщині – 185. У 2024 році минулорічний показник по Львівській області ми вже перевершили.

За рік в Україні вдалося поновити права для 54 149 осіб, опрацювати 2 731 проєкт нормативно-правових актів», – розповів Тарас Подвірний.

Із щорічною доповіддю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році можна ознайомитися - тут.

У межах заходу відбулися також панельні дискусії: «Виконання органами місцевого самоврядування власних та делегованих повноважень як механізм реалізації людиною своїх прав в умовах війни. Взаємодія з громадським сектором» та «Доступність як фундаментальна умова для розвитку інтегрованого суспільства».