На Львівщині відзначили постійних донорів крові

На Львівщині відзначили постійних донорів крові

14.06.2024

До Всесвітнього дня донора крові сьогодні, 14 червня, відбулася традиційна щорічна зустріч тих, хто регулярно здає кров, а також волонтерів і медиків, які допомагають здійснити цю благородну місію. Організував захід Благодійний фонд «Із янголом на плечі», який вже понад 4 роки працює у парі з комунальним некомерційним підприємством Львівської обласної ради «Львівський обласний центр служби крові».

«З ініціативи почесного донора, а нині військовослужбовця Андрія Рака, всіх постійних донорів Центру служби крові, які здали кров понад 10 разів, нагородили спеціальними червоними паракордовими браслетами, на яких вказана відповідна група крові. Сьогодні Андрій вийшов на звʼязок онлайн та розповів, що навіть на фронті впізнав за таким аксесуаром одного з львівських донорів», - розповів в.о. керуючого справами Львівської обласної ради, депутат Ярослав Гасяк.

Ярославу Гасяку та йому та його колезі – депутату облради Захару Милянику також вручили такі ж донорські браслети.

Подяки до Дня донора від Львівської обласної ради за значний внесок у популяризацію донорства, забезпечення лікувальних установ регіону та країни донорською кров'ю та компонентами крові, активних донорів області отримали: Андрій Фолюш, Антоній Польовий, Андрій Побігущий та Роман Кавчак. Усі вони здавали кров та її компоненти десятків разів, постійно пропагують донорство серед своїх знайомих та колег, дехто з яких вже є почесними донорами.

«Я є донором від 2011 року. За першою освітою – медик, фармацевт. Навчаючись у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького, як студент почав здавати кров. Згодом я закінчив семінарію і вже кілька років є священиком у селі Прилбичі на Яворівщині. За всі роки здійснив понад 30 донацій крові та її компонентів. Це, напевно, найменше, що можу зараз зробити для порятунку життя наших захисників, дітей і дорослих. Сам вираховую можливий час повторної здачі крові і їду до Львова», — розповідає отець Андрій Побігущий, священик УГКЦ.

Медики зазначають, що кожна донація крові може врятувати життя трьом людям. Також директор Львівського обласного центру служби крові Ярослав Дяків каже, що з допомогою автобуса-мобільного центру крові, який як гуманітарну допомогу для центру крові допоміг отримати фонд «Із янголом на плечі», вдається зібрати 21% всіх донацій у рік.

«Я дякую кожному донору крові, який донатить у такий складний час. Дякую, що ділитеся кровʼю і рятуєте життя. Ви даруєте людям порятунок і надію. Дякую благодійникам та волонтерам, які допомагають нам виконувати нашу дуже важливу посередницьку місію: передавати кров від донорів медикам та тим, хто її потребує, аби жити. Особливо дякую волонтерам фонду «Із янголом на плечі», які виїздять із нашими медиками на забори крові автобусом, організовують, гуртують та координують велику донорську спільноту», - зазначив Ярослав Дяків.

Найчастіше донорська кров і її компоненти потрібні онкохворим дітям та пораненим захисникам, людям, які потрапили у складні ДТП тощо. Медики комунального закладу Львівської обласної ради «Клінічний центр дитячої медицини», розповідають, що є такі складні пацієнти, яким за курс лікування потрібно понад 250 доз донорської крові.

Здати кров та її компоненти в обласному центрі служби крові можна за адресою: Львів, Пекарська 65 у будні з 8:30 до 12:30. Або домовитися про візит мобільного центру крові у будь-яке місто чи село нашої області.

Телефони для довідок: (093) 552 1516, (050) 371 55 55.

Як підготуватися до здачі крові, читайте на сторінці центру або на сайті ДонорUA