Під час зустрічей з білорусами, які проживають на Львівщині, порушено цілий пласт не лише політичних, безпекових, а й соціальних питань,  - Микола Іщук

Під час зустрічей з білорусами, які проживають на Львівщині, порушено цілий пласт не лише політичних, безпекових, а й соціальних питань,  - Микола Іщук

09.12.2022

Голова комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Микола Іщук взяв участь у білорусько-українському експертному форумі ім. Острозького. Впродовж трьох днів представники білоруської діаспори в Україні спілкуватимуться з політиками, політологами, медіаекспертами про відносини України й Білорусі.  

«Україна стає державою – регіональним лідером, але українці, ще цього не усвідомлюють, бо зараз переживають важку боротьбу. Завдання інших народів – пришвидшувати вашу перемогу», - наголосив білоруський опозиційний політик Анатолій Лебедько.  

За результатами форуму мають бути напрацьовані та поширені конструктивні тези для українського та білоруського суспільств. Під час заходу йшлося про механізми взаємодії та порозуміння, адже ведеться й інформаційна війна, і треба реально протистояти пропаганді, змінювати ставлення білорусів до війни, з якою на українську землю прийшла російська армія. Адже без інформаційного фронту, інформаційного опору війну з росією виграти неможливо, - зазначали учасники.  

«Ми активно займаємося проблемами політв’язнів у Білорусі, які постраждали через підтримку України. Це наші близькі люди і наш великий біль, - розповіла представниця Білоруського інформаційного Центру у Львові Аліна Рудіна. – Білоруси, які живуть зараз в Україні, допомагають ЗСУ в межах волонтерських фондів, понад 3000 осіб нам вдалося  евакуювати з небезпечних регіонів, де ведуться бойові дії. Також проводимо культурні заходи, допомагаємо один одному. Нещодавно представники нашого товариства зустрічалися з головою Львівської обласної ради Іриною Гримак, ми відчуваємо розуміння  місцевої влади, знаємо, що українці чітко розмежовують білорусів і «режим лукашенка».  

«Російські війська пішли з війною в Україну з території Білорусі. Це факт. Водночас чимало громадян Білорусі зараз проживають в Україні, зокрема й на Львівщині. Вони стали мешканцями наших громад, допомагають нам і вірять в перемогу. Ми обов’язково повинні продовжувати діалог і знаходити конструктивні рішення», - наголосив Микола Іщук. Він запропонував, озвучені під час дискусії ідеї та пропозиції, а також перелік проблем, які постають перед білорусами в Україні, викласти в окремому документі.  

«В рамках зустрічей з громадою білорусів на Львівщині відбуваються важливі обговорення не лише політичних, безпекових, а й соціальних питань. За підсумками форуму ми отримаємо інформацію про цілий пласт проблем. Відтак, зможемо вивчити їх, привернути увагу влади і суспільства та при необхідності, ініціювати майбутні законодавчі зміни», - підсумував Микола Іщук.