Профільна комісія обласної ради ініціює створення обласної відзнаки першої в Україні жінки-офіцера

Профільна комісія обласної ради ініціює створення обласної відзнаки першої в Україні жінки-офіцера

14.10.2023

У п’ятницю, 13 жовтня, відбулося засідання постійної комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції, на якому депутати розглянули ряд ініціатив та питань, спрямованих на підтримку культурної спадщини та вшанування видатних особистостей Львівщини та України.

Однією з ключових ініціатив є створення обласної відзнаки імені Олена Степанів-Дашкевич (Олени Степанівни) – першої в історії України жінки-офіцера на військовій службі, вченої, педагогині, членкині Наукового товариства імені Шевченка у Львові, в'язня сталінських концтаборів (1949 – 1953).

Відзнакою нагороджуватимуть жінок, які служать в Збройних Силах України та активно беруть участь у захисті держави від російського окупанта.

Окрім того, члени комісії рекомендують проголосити 2024 рік на Львівщині - роком Володимира Шухевича та отця Августина Волошина.

«Наступного року виповнюється 150 років з дня народження отця Августина Волошина, президента Карпатської України. Це знакова постать не тільки для Закарпаття, але і для усієї України. Також пропонуємо відзначити наступний рік - роком Володимира Шухевича, українського громадського діяча, етнографа, педагога і публіциста, члена Наукового товариства імені Т. Шевченка та дідуся головного командира УПА, генерала Романа Шухевича», - наголосив голова депутатської комісії Святослав Шеремета.