Стартував третій обласний конкурс журналістських робіт імені Героя України Тараса Матвіїва

Стартував третій обласний конкурс журналістських робіт імені Героя України Тараса Матвіїва

06.06.2024

Сьогодні, 6 червня, стартував третій обласний конкурс журналістських робіт імені Героя України Тараса Матвіїва. Триватиме прийом заявок до 5 липня. Матеріали мають стосуватися Героїв зі Львівщини, військових підрозділів та військ, які дислокуються на теренах Львівської області. Медіаматеріали повинні бути оприлюднені в період з 6 червня 2023 року до 5 червня 2024 року.

«Сьогодні чимало журналістів, як і Герой України Тарас Матвіїв, зі зброєю в руках відстоюють незалежність України. На жаль, понад 90 медійників загинули в російсько-українській війні.

Дякую всім, хто боронить нашу державу і вічна пам'ять тим, хто віддав своє життя за Україну.

Закликаю брати участь в обласному конкурсі журналістських робіт імені Героя України Тараса Матвіїва, адже це – пам'ять про нашого воїна та механізм донесення до всього світу і до кожного українця правди про війну», - підкреслив в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Як розповіла мати Героя України Тараса Матвіїва – Валентина, покликанням Тараса була журналістика, але він, як вірний син української землі, коли на неї напала ворожа орда, не задумуючись, змінив журналістське перо на зброю, щоб боронити рідний край.

«Тарас мріяв створити власний телеканал, знімати документальні фільми і біографічні передачі, робити глибоку аналітику. Тому цей журналістський конкурс – своєрідне втілення однієї з його важливих мрій про розвиток документалістики про українських захисників.

Наперед дякую всім, хто візьме участь у конкурсі журналістських робіт імені Героя України Тараса Матвіїва», - зазначила Валентина Матвіїв.

Учасники конкурсу – автори медіаматеріалів, розміщених вперше у загальнодержавних, регіональних та місцевих медіа усіх типів (телекомпанії та радіокомпанії, друковані й онлайн-медіа) і форм власності (державної, приватної, комунальної).

Конкурс проводиться у таких номінаціях:

- матеріал, розміщений в онлайн-медіа;

- матеріал, розміщений в друкованому медіа;

- матеріал, розміщений у телеефірі;

- матеріал, розміщений у радіоефірі.

Переможці у кожній номінації отримають премію в розмірі 50 тис. грн. Організатори передбачили окрему премію – «Гран-прі», призовий фонд якої – 100 тис. грн. Загальний преміальний фонд з обласного бюджету – 300 тис. грн.

Подати заявку можна за посиланням.

Детальніша інформація про умови проведення конкурсу – за телефоном: 261 27 75.

НАГАДАЄМО, конкурс журналістських робіт імені Героя України Тараса Матвіїва започаткований на Львівщині у 2022 році.

Конкурс проводиться в межах Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Львівській області, затвердженої Львівською обласною радою 23 лютого 2021 року.

Метою Конкурсу є вшанування пам’яті Героя України Тараса Матвіїва – тележурналіста, громадського діяча, учасника Революції гідності та офіцера Збройних сил України, а також відзначення авторів високоякісних матеріалів на військову тематику, що стають зброєю в інформаційній війні, сприяють підтримці бойового духу та вшанування подвигів різних військових підрозділів та військ, які дислокуються на Львівщині.

Тарас Матвіїв, молодший лейтенант 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила, командир взводу, учасник російсько-української війни, нагороджений званням Герой України та орденом «Золота зірка» (посмертно).

У 2014 році, після початку антитерористичної операції на сході України, Тарас Матвіїв добровольцем вирушив на захист суверенітету та територіальної цілісності України. Воював під селищем Піски Ясинуватського району Донецької області у складі Окремої добровольчої чоти «Карпатська Січ».

В останню ротацію на схід Тарас поїхав на початку квітня 2020 року. Його взвод тримав оборону на опорному пункті передової лінії оборони на Луганському напрямку. Тут він загинув 10 липня 2020 року біля села Троїцьке Попаснянського району, рятуючи своїх бійців.

Іменем Тараса Матвіїва названо проспект у рідному Жидачеві, а також школа, в якій навчався. На фасаді школи відкрито меморіальну дошку, а на будівлі рідного для Тараса факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка – інформаційну таблицю на честь Героя.