У Львівській політехніці створили Центр водневих  технологій

У Львівській політехніці створили Центр водневих  технологій

01.02.2022

На базі SID City Scientific Park Національного університету «Львівська політехніка» у вівторок 1 лютого відкрили Центр водневих технологій.

Інноваційний проєкт це результат співпраці науковців Львівської політехніки, підприємців та обласної ради. Адже фінансування наукової розробки відбувалося в рамках обласної Програми сприяння інноваційному та науково-технологічному розвитку у Львівській області.

«Це один із дев'яти проєктів переможців торішнього конкурсу інновацій, який відбувався в рамках обласної програми»,- наголосив голова комісії з питань  діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Юрій Раделицький.

Депутат пояснив, що водневі технології вже давно відомі, водень використовують в енергетиці. Але  досі не наголошувалось на можливості його використання у побуті. Львівські науковці розробили систему водневого очищення автомобільних двигунів внутрішнього згоряння та електролізер з твердополімерним електролітом.

«Ці технології дозволять продукувати водень, а також промивати ним автомобільні двигуни. Перспективним проєктом одразу зацікавилися інвестори, уже налагоджено співпрацю науковців з бізнесом, укладаються відповідні угоди. Як ми бачимо, абсолютно нова  програма Львівської обласної ради, спрямована на стимулювання, розроблення інновацій, виявилася ефективною та корисною для розвитку науки та економіки Львівщини. У цьому році ми знову проведемо конкурс ідей, оберемо найактуальніші та реалістичні та виділимо фінансування на  втілення корисних проєктів», - зазначив голова депутатської комісії.