У Львівському історичному музеї відкрилася виставка, присвячена 30-тій річниці Незалежності України

У Львівському історичному музеї відкрилася виставка, присвячена 30-тій річниці Незалежності України

17.05.2021

Сьогодні, 17 травня, в Кам'яниці Корнякта на площі Ринок, 6 у приміщенні комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський історичний музей» відбулося урочисте відкриття виставки "Львівський історичний музей – Незалежній Україні".

Виставка демонструє внесок Львівського історичного музею у творення сучасного обличчя української держави через експозиційну, наукову, реставраційну роботу та формування музейного фонду України.

"Музеї покликані формувати нову ідентичність, - наголосив на відкритті виставки директор музею Роман Чмелик. - Сьогодні ми відкриваємо перший проєкт до Дня незалежності, але впродовж трьох десятиліть для музею набуто близько 57 тисяч експонатів, організовано 650 виставкових проєктів, відкрито 6 нових музейних локацій".

Депутат першого демократичного скликання Львівської обласної ради Зеновій Мазурик був одним з організаторів ради директорів музею та долучився до розробки стратегії розвитку установи ще з 1990 року.

«Після перемоги на виборах і здобуття незалежності представникам демократичних сил довелося вирішувати, як організовувати роботу всіх установ. Ми тоді зрозуміли, що боролися більше "проти" системи, але не знали, що робити з усіма інституціями, з економікою країни. Ми достеменно не знали своєї історії. Правда про минуле, на той час, була відома лише фрагментарно, не існувало цілісного знання. Це спонукало нас до пошуку і вивчення фактів, формування зовсім нових експозицій", - пригадав Зеновій Мазурик.

Експозиція виставки за своїм наповненням є доволі еклектичною, оскільки й діяльність музейників впродовж десятиліть була різновекторною.

На огляд відвідувачів представлені понад 500 пам’яток різних культур, країн, епох та стилів, які зберігалися у фондах музею.

"Музей – це поняття вічне. Історичний музей за роки незалежності переживав етапи становлення, розвитку. Те, що музей має загалом 10 локацій, модернові експозиції, сучасні приміщення – це результат праці всього творчого і наукового колективу", – зазначив директор Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького Ігор Кожан.

Кожна з пам’яток у трьох залах виставки – це реалізований виставковий проект або приклад фахової роботи реставратора, чи нещодавно набутий об'єкт зі свою історичною пам’яттю. Виставка спланована так, щоб на завершення огляду, в третьому залі відвідувач зауважив чималу підбірку наукових праць, каталогів, матеріалів конференцій, виданих науковцями музею за часів Незалежної України.

Кураторки виставки Галина Скоропадова та Ірина Полянська розповіли гостям, що різноманітні проєкти львівських музейників були представлені у 9 країнах світу та демонструвалися у понад 90 музеях. Кращі експонати з цих проєктів представлені в експозиції на пл. Ринок, 6, яку можна відвідати щодня, крім середи, з 10.00 до 17:30.