У Львівському музеї історії релігії представили виставку Володимира Патика «Збережена таїна прадавньої культури»

У Львівському музеї історії релігії представили виставку Володимира Патика «Збережена таїна прадавньої культури»

19.05.2021

У Львівському музеї історії релігії відкрилася виставка класика і творця українського мистецтва другої половини XX – початку XXI століть, народного художника України, лауреата Шевченківської премії Володимира Патика «Збережена таїна прадавньої культури».

В основі виставки – портрети, натюрморти, пейзажі, зроблені художником у численних творчих подорожах, абстрактні композиції, графіка. Організатори представили світлини Володимира Патика з відомими особистостями: Миколою Колессою, Іваном Драчем, Євгеном Безніском, Борисом Возницьким, Романом Лубківським, Богданом Ступкою, Володимиром Овсійчуком, Любомиром Крисою. Цікавими є орнаменти писанок. Ці ескізи-замальовки зроблені з великодніх писанок. 

«Володимир Патик на Великдень ходив по церквах і змальовував всі ці значки. Він збирав усе це докупи. Він хотів, щоб та ниточка, яка вилася з давніх-давен до нас не перервалася», - розповіла дружина художника Романа Патик.

Про Володимира Патика експресіоніста, реаліста, абстракціоніста, про драматичного і реалістичного, трагічного і веселого, бадьорого, жвавого, для якого «кольори життя знакові, значущі і завжди мають свій сенс…, а домінантною основою є правда, життєва достовірність зауважена, пережита і запропонована митцем глядачеві», – розповів на відкритті виставки академік НАМ України Любомир Медмідь. 

На завершення відкриття виставки прозвучала музична композиція “AveMaria” у виконанні викладачів Львівської музичної академії мистецтв імені Миколи Лисенка Антоніни Лісогорської й Олени Мозіль.