У Львові відкрили пам’ятник Героям ЗУНР та УГА

У Львові відкрили пам’ятник Героям ЗУНР та УГА

05.11.2018

 

01.11.2018

 

Сьогодні, 1 листопада, з нагоди 100-річчя створення Західноукраїнської народної республіки у Львові на розі вул. Огієнка та Листопадового чину урочисто відкрили та освятили пам’ятник Героям ЗУНР та УГА. Він є символом відновлення нашої історичної пам'яті.

Під час заходу у відеозверненні з визначною датою привітав українців Президент України Петро Порошенко.

Участь у церемонії відкриття пам’ятного знаку взяли Перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів, Генеральний прокурор України Юрій Луценко, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова Львівської ОДА Олег Синютка, голова Донецької ОДА Олександр Куць, ветерани визвольних змагань, громадськість.

Варто зауважити, що пам’ятник заввишки понад 8 метрів. Він уособлює дві сили – політичну і мілітарну. Пам’ятний знак у вигляді двох рук – одна означає політичну волю, друга – мілітарну. Ці дві руки втримують вогонь, у якому формується наша держава, тризуб.

Крім того, композиційно є цікавим розташування пам’ятника: площа, виділена для його створення, ділиться на три сегменти. Саме на третій площадці й розташована композиція.

Додамо, що автор проекту пам'ятника Героям ЗУНР та УГА – народний художник України Любомир Медвідь, скульптор – народний художник України Василь Ярич, архітектор – Володимир Лаврін.