У реабілітаційному центрі «Левеня» обговорили 25-річний досвід навчання дітей з особливими освітніми потребами

У реабілітаційному центрі «Левеня» обговорили 25-річний досвід навчання дітей з особливими освітніми потребами

11.06.2024

Всеукраїнська науково-практична онлайн конференція: «Зміна підходів до освіти дітей з особливими освітніми потребами: 25 років досвіду» відбулася сьогодні у комунальному закладі Львівської обласної ради «Навчально-реабілітаційний центр «Левеня».

У заході, присвяченому 25-річчю з часу заснування «Левеня», взяли участь представники профільних міністерств і реабілітаційних центрів України, народні депутати України, обласна влада, освітяни й громадськість, представники Львівської обласної ради, які привітали центр з ювілеєм.

Провела конференцію засновниця та директорка НРЦ «Левеня» у 1999 – 2020 роках, кандидатка педагогічних наук і президентка ГО «Всеукраїнська асоціація працівників спеціальної та інклюзивної освіти» Віра Ремажевська.

«Левеня» постало з ідеї й віри. Віри в те, що можна зробити неможливе. Що можливо створити те, чого на той момент в Україні не існувало. І на це були причини, зокрема, власний батьківський досвід, який став поштовхом для пошуку нових форм навчання дітей зі сліпотою в Україні. Народження моєї дитини, яка була незрячою, підштовхнуло мене шукати щось ліпше у складні 90-і роки, у час, коли затримували зарплату і не було елементарного фінансування. Але була ідея, було бажання зробити щось задля дитини. Як Мюнхгаузен, потрібно було тягнути себе за волосся, бо не було ні системи раннього втручання, ні підтримки. Ніхто не розумів, як працювати з такою дитиною дошкільного віку. На той момент, у 90-х роках, дітей зі сліпотою у дошкільних закладах не було взагалі», – зазначила Віра Ремажевська.

Доповідачка розповіла про етапи становлення навчального закладу, особистий досвід праці з дітьми з особливими освітніми потребами (ООП), пошук шляхів імплементації іноземного досвіду, зокрема німецького і голландського, зміни у законодавстві й впровадження досвіду «Левеня» в інших освітніх установах.

З роками «Левеня» стало майданчиком для апробації нових ідей, змін, інновацій та творчості. Впроваджено нові освітні програми, корекційно-розвиткові для молодших школярів з ООП, нові програми для дошкільнят, нові підручники, зошити, методики, новий дидактичний матеріал. Змінені засади організації корекційно-розвиткової роботи з дитиною з ООП, зокрема в спеціальному ЗЗСО.

«Дуже багато хороших слів сказано на користь комунального закладу Львівської обласної ради. Інклюзивне навчання – це ключ до побудови справедливого і рівноправного суспільства. Дійсно, школярі не завжди розуміють і сприймають своїх однолітків з особливими освітніми потребами. Тому праця, до якої ви докладаєте максимальну кількість зусиль, долає цей бар'єр. Діти стають толерантними один до одного. І цим ми виховуємо цінності, яких прагнемо, наближаючись до європейських і світових стандартів. У довгостроковій перспективі це спростить сприйняття людей з ООП і ми матимемо державу, якої прагнемо. Влада Львівщини завжди підтримувала заклад. Щиро дякую викладацькому і керівному складу НРЦ за 25 років досвіду, титанічної й кропіткої праці», – зазначив в.о. керуючого справами Львівської обласної ради, депутат Ярослав Гасяк.

З нагоди ювілею викладачі навчального закладу отримали почесні відзнаки Львівської обласної ради.