У Львівській обласній раді відбувається засідання Українсько-Польської Ради обмінів молоддю

У Львівській обласній раді відбувається засідання Українсько-Польської Ради обмінів молоддю

10.05.2019

 

Сьогодні, 10 травня, у Львівській обласній раді відбулося засідання Українсько-Польської Ради обмінів молоддюв межах якої представники двох країн розглянули проекти, подані до української та польської національних керуючих установ в межах конкурсу заявок 2019 року. Участь у засіданні взяли Олександр Ярема, заступник Міністра молоді та спорту України,  Марчін Пшидач, заступник Міністра закордонних справ Республіки Польща, керівництво Львівщини  та інші високоповажні гості.

Основна мета молодіжних обмінів - підтримка співробітництва української та польської молоді задля розбудови дружніх взаємин між народами цих країн.

Обміни здійснюються шляхом участі молоді у проектах,  які реалізуються: 
-    інститутами громадянського суспільства;
-    навчальними закладами;
-    комунальними установами 
та визначаються відповідно до результатів конкурсу, який проводиться Українсько-Польською Радою обміну молоддю через національну керуючу установу – Міністерство молоді та спорту.

Слід додати, що у 2019 році на реалізацію Українсько-Польських обмінів молоддю із Державного бюджету України передбачено 3 250 000 тис. грн.

Голова облради Олександр Ганущин під час зустрічі наголосив, що питання українсько-польського співробітництва є дуже важливим. «Львівщина тут намагається брати участь у всіх можливих проектах, які  для нас є  цікавими і дають відповідний  результат. Ми на сьогодні маємо добрі показники по реалізації низки спільних проектів між Львівщиною та Польщею. Тут я мушу особливо подякувати Генеральному консульству Республіки Польща у Львові.
Молодіжні обміни – це дуже добра і перспективна справа. З нашого боку це на сьогодні лише 14 проектів, в той час як з польської -  понад 70, але ми готові йти вперед і працювати ще краще. Ми не просто відкриті до такого роду співпраці, а й готові долучатися до них відповідними можливостями місцевих бюджетів», - зазначив Олександр Ганущин. 

Довідково: 
Впродовж 2016-2018 років українською та польською національними керуючими установами у рамках здійснення Українсько-Польських обмінів молоддю було реалізовано 219 проектів, учасниками яких стали 7333 особи.
Пріоритети  здійснення Українсько-Польських обмінів молоддю на 2019 рік:
- відкривання спільного минулого і культурної спадщини;
- отримання вмінь необхідних для активної участі в громадській і професійній діяльності;
- зміцнення співпраці і обміну досвідом у галузі технічної і спеціалізованої освіти;
- підтримка громадянської активності серед молоді, в тому числі пропагування підприємництва і волонтерства;
- зміцнення міжкультурного діалогу шляхом створення умов для відкритості і толерантності серед молоді;
- зміцнення ініціатив молоді між об'єднаними територіальними громадами України та сільськими місцевостями і малими містами Республіки Польща.