Актуальні виклики для карпатських лісів обговорили українські та польські фахівці

Актуальні виклики для карпатських лісів обговорили українські та польські фахівці

25.06.2019

Актуальні виклики, що стоять сьогодні перед лісовим господарством у Карпатах обговорили українські та польські фахівці лісової галузі під час панельної дискусії у рамках IV Форуму місцевого розвитку у Трускавці сьогодні, 25 червня.
Головною темою дискусії стало обговорення перспектив сталого лісокористування в Карпатах.

Заступник Міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко наголосив, що, окрім усім відомої проблеми вирубки лісів, існує й інша: «Відбувається самозаростання лісу, який наступає на полонини, внаслідок чого в окремих місцях під загрозою зникнення опинилося вівчарство».
Досвідом польського господарювання у лісовій галузі поділилася Гражина Загробельна, директорка Регіональної дирекції державних лісів у Кросно (Польща). 
За її словами, 14 відсотків коштів, отриманих від продажу деревини очолюваною нею інституцією надходить у спеціальний фонд, призначений для фінансування вирівнювання лісистості та здійснення наукових розробок. 

Як приклад бізнесового підходу до ведення лісового господарства Гражина Загробельна навела приклади створення у заповідних лісах туристичних атракцій, зокрема платних туристичних трас.
На важливості польського досвіду для українських лісівників наголосив Анатолій Дейнека - начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

«Мудрість лісівників полягає у врівноваженості двох підходів до ведення господарства – вирубки і збереження лісового фонду. Мусимо творити у Карпатському регіоні виважену політику, з одного боку зберігаючи лісовий фонд, а з іншого – пам’ятаючи, що кожну чверть валютних надходжень в економіку області приносить лісовий сектор. Вважаю, що нам це вдається. Про це, що зберігати такий баланс, свідчить і досвід наших польських сусідів», - зазначив Анатолій Дейнека.