Борису Джонсону вручили почесне звання «Доктор Honorіs Causa Львівського національного університету імені Івана Франка»

Борису Джонсону вручили почесне звання «Доктор Honorіs Causa Львівського національного університету імені Івана Франка»

09.09.2023

Сьогодні, 9 вересня, у Львові колишньому прем’єр-міністру Великої Британії, видатному політику і другу України Борису Джонсону вручили почесне звання «Доктор Honorіs Causa Львівського національного університету імені Івана Франка».

«Я дуже зворушений, для мене велика честь, що Львівський університет ухвалив рішення надати мені почесне звання Doctor Honoris Causa. Дякую за це Львівському університету і його ректору Володимиру Мельнику.

Дякую за визнання внеску Великої Британії в допомогу Україні.

Переконаний, боротьба України – це боротьба за свободу усього світу, за справедливість, за науково-інтелектуальний розвиток, за свободу слова. Тому після повернення до Великої Британії знову наполягатиму на військовій підтримці для України.

Україна переможе! Наші думки і молитви з вами, українці! Слава Україні!», - сказав Борис Джонсон.

Участь у Вченій раді взяли в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод, начальник Львівської ОВА Максим Козицький, депутати обласної ради Парасковія Дворянин, Микола Іщук, Юрій Раделицький, Павло Ткачук.

"Від себе особисто, від імені всієї Львівщини подякував Борису Джонсону за те, що він першим з найвищих світових політиків визнав, що реакція міжнародної спільноти на окупацію Криму і Донеччини та Луганщини - була заслабка та призвела лише до ескалації російської агресії в Україні. Саме позиція Бориса Джонсона на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну сприяла тому, що Європа єдиним фронтом виступила проти російського агресора.

Дякую нашому гостю за чітку позицію і багато разів повторені на міжнародних трибунах слова: «Ми підтримуємо українську позицію так довго, як це буде потрібно, до вашої перемоги». І за дії, які справді підсилюють ці слова", - зауважив Юрій Холод.

За словами ректора Володимира Мельника, Почесними докторами франкового університету є видатні діячі науки, культури, політики – знакові особистості не тільки в Україні, але й в усьому світі.

«Саме в темні часи найкраще видно світлих людей, у часи нерішучості та дезорієнтації найяскравіше проявляються особистості, які не зраджують ідеалам добра і справедливості. У часи складних для світу випробувань відповідальність беруть на себе найсміливіші. Такою особистістю, без сумніву, є Борис Джонсон», - сказав Володимир Мельник.

Під час засідання Вченої ради університету Борис Джонсон поділився враженнями від спілкування з пораненими військовими та виголосив інавгураційну промову на тему: «Жодних перемовин з путіним до перемоги України».

Нагадаємо, 4 жовтня 2022 року Вчена рада Львівського університету присвоїла Борису Джонсону звання «Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) Львівського національного університету імені Івана Франка».

У межах візиту до Львова Борис Джонсон вшанував пам'ять Новітніх Героїв України на Личаківському кладовищі та Меморіалі Героїв Небесної Сотні.

Довідково:

Александер Борис де Феффел-Джонсон (народився 19 червня 1964 р.) –  британський політик та колишній журналіст, прем'єр-міністр Великої Британії (2019 – 2022 рр.), міністр закордонних справ Британії (2016 – 2018 рр.), мер Лондона (2008 – 2016 рр.), почесний громадянин Одеси та Києва. Після повномасштабного вторгнення рф в Україну зайняв проукраїнську позицію, підтримав антиросійські санкції.