Делегація з Львівщини взяла участь у заходах з нагоди 100-річчя Чортківської офензиви

Делегація з  Львівщини взяла участь у заходах з нагоди 100-річчя Чортківської офензиви

10.06.2019

 

У неділю, 9 червня,  у місті Чортків, що на Тернопільщині, відбулися урочисті заходи з нагоди 100-річчя Чортківської офензиви.  Делегація від Львівщини поклалаквіти до пам’ятника «Борцям за волю України» та віддала шану загиблим Героям. 

Опісля представники Львівщини спільно з представниками влади, духовенством, військовими та громадськістю взяли участь у параді Героїв від пам’ятника «Борцям за волю України» до  парку  культури і відпочинку ім. Івана Франка.

«Події, які відбулися на цих теренах 100 років тому, та відвага наших бійців - переломили хід війни проти переважаючого за чисельністю ворога. Та успіхи контрнаступу потім розчинилися у вихорі буремних подій першої половини 20 століття на українських землях. Чортківська офензива показала жагу українського воїна, який готовий перемагати. Цей образ став прикладом для послідовників ОУН, бійців УПА і врешті-решт - для тисяч добровольців, що зі зброєю в руках боронять вже шостий рік Україну на східних рубежах. Цей пам’ятник втілив образ українського військового, який готовий до останнього подиху боротися за рідну землю. Вічна пам‘ять Героям Української Галицької Армії! Слава Україні!» - Голова Львівської обласної ради зазначив Олександр Ганущин.
У межах програми також відбудеться театрально-історичної реконструкції бою з нагоди 100-річчя подій наступальної військової операції Української Галицької Армії - Чортківська офензива.
Завершились  урочистості фестивалем художніх колективів Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей.

Довідково:
Чортківська офензива (Чортківський наступ) або Червнева офензива – історична назва наступальної військової операції Української Галицької Армії (УГА), здійсненої в період з 7 по 28 червня 1919 року. Вона була однією з найзначніших наступальних операцій, що здійснила Галицька армія під час польсько-української війни в Галичині 1918 – 1919 роках. 25 тисяч українських солдатів і офіцерів примусили відступити по всій лінії фронту більш як 100-тисячну польську армію, добре озброєну і підсилену французами. І тільки зовнішні чинники та брак матеріально-технічного забезпечення врятували супротивника від воєнної поразки.