Ігорю Калинцю та Ігорю Набитовичу вручили премію імені Митрополита Андрея Шептицького

Ігорю Калинцю та Ігорю Набитовичу вручили премію імені Митрополита Андрея Шептицького

01.11.2023

Сьогодні, 1 листопада, у Архикатедральному соборі св. Юрія відбулася церемонія вручення першої премії імені Митрополита Андрея Шептицького.

За вагомий внесок у розвиток державності і культури України премією відзначили Ігоря Калинця, за наукову монографію «Сага мистецької родини: Алєксандер Фредро, Софія Шептицька, митрополит Андрей Шептицький» премією відзначили Ігоря Набитовича.

Вручив нагороду, започатковану Львівською обласною військовою адміністрацією та Львівською обласною радою, голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Церемонію вручення премії поєднали з заходами, присвяченими 79-ій річниці відходу до вічності Митрополита Андрея Шептицького. Учасниками заходу стали влада, духовенство, народні, обласні і міські депутати, громадські діячі, освітяни, митці.

“Дякую, що знайшли для мене можливість відзначити цією престижною премією. Пам'ятаю, як наша Церква виходила з підпілля, то ми мали нагоду говорити про таку премію. Це було більше двадцяти років тому і ми думали про те, коли така премія буде”, – сказав з нагоди вручення премії Ігор Калинець.

“Незважаючи на те, що графи Фредри були представниками шляхетського польського роду, але це теж елемент нашої культури, який вплинув на формування Галичини і на формування нашої ідентичності. Власне, в цих родинах виросло те зерно, яке дало нам Митрополита Андрея Шептицького і Климентія Шептицького. Цей рід повернувся до своїх прабатьківських коренів часів короля Данила і став спасінням для українців-галичан. Митрополит Андрей вивів галичан і Українську греко-католицьку церкву на дорогу відновлення, будівництва сучасної і модерної церкви, – сказав Ігор Набитович. – Дякую всім хто прийшов на вшанування Митрополита Андрея, який став одним із найбільших меценатів української культури після Івана Мазепи. У страшні часи московської навали нинішня урочистість є свідченням того, що наша культура, віра і церква живе і що ми переможемо”.

Під час урочистостей відбувся концерт духовних творів у виконанні хору “Орфей” Національного університету “Львівська політехніка”. Львівські мистецтвознавці розповіли про виставку творів художниць Ірини Данилів-Флінти та Галини Отчич “Квіти для Митрополитів”, яка експонується в соборі. Учасники зібрання поклали лампадки до пам'ятника Митрополита Андрея, віддавши шану загиблим в російсько-українській війні воїнам.

Премія імені Митрополита Андрея Шептицького є нагородою за вагомі внески в розвиток меценатства, підприємництва, державності, культури, а також за створення наукових праць, що мають велику наукову та практичну цінність й належать до царин, які перебували у полі уваги Митрополита: богослов’я, мистецтвознавства (у розрізі української ідентичності), краєзнавства, медицини (у розрізі подолання негативних наслідків війни), педагогіки, екології.

Серед номінантів на здобуття Премії визначають двох переможців, яким присвоюють звання лауреатів Премії, вручають пам’ятні відзнаки і дипломи та виплачують грошову винагороду в сумі 200 тисяч гривень кожному за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті на 2023 рік.