Облрада ухвалила звернення щодо включення предмета «Історія України» як обов’язкового до національного мультипредметного тесту

Облрада ухвалила звернення щодо включення предмета «Історія України» як обов’язкового до національного мультипредметного тесту

31.03.2023

Львівська обласна рада у четвер, 30 березня, ухвалила звернення до  Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо включення предмета «Історія України» як обов’язкового до національного мультипредметного тесту/зовнішнього незалежного оцінювання.

«Повномасштабне вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року, а особливо публічні звернення політичного керівництва росії, які передували цим трагічним подіям, вкотре підтвердили, що держава-терорист не може змиритись з існуванням нашої держави. Фальсифікуючи історію, представники терористичних організацій та інші колаборанти заявляють, що Україна, як держава, не може існувати, адже є «штучним історичним явищем».

Історія України є фундаментальним предметом для формування української ідентичності та національної свідомості, що особливо актуально у воєнний час.

Саме війна спонукає народ, націю об’єднуватися навколо основоположних принципів і цінностей, серед яких і чітке розуміння свого роду, коріння, традицій, історії. А незнання чи незасвоєні уроки історії часто є причиною, за якою ті чи інші особи запрошували кривавий «рускій мір» у свою країну.

Знання історії власної держави – фундамент, на якому зростає справедливе, мудре, патріотичне суспільство. Наша нація готова боронити своє і своїх.

Незважаючи на те, що громадськість, а також значна частина вступників вважали і вважають, що «Історія України» має бути обов'язковим предметом на тестуванні під час вступної кампанії у 2023 році, Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року» (законопроєкт № 8228-1). Відповідно до цього Закону, історія України не буде обов’язковим предметом під час складання національного мультипредметного тесту (НМТ) у 2023 році  для    вступу до закладів вищої освіти.

Представники громадянського суспільства вимагають від Міністерства освіти й науки України повернути історію України у перелік обов’язкових іспитів національного мультипредметного тесту. Відповідне звернення Реанімаційного пакету реформ підтримало понад 1700 громадян та 465 установ та  організацій.
Обурюючись нещодавно прийнятому закону, громадськість зазначає, що вилучення обов’язкового іспиту з історії України під час повномасштабної війни з росією негативно впливатиме на формування національної свідомості випускників шкіл, а відтак і на національну безпеку в довгостроковій перспективі.

3 огляду на це, ми, депутати Львівської обласної ради, вимагаємо напрацювати проєкт Закону України, яким передбачити та включити предмет «Історія України», як обовʼязковий, у національний мультипредметний тест/зовнішнє незалежне оцінювання з 2024 року», - йдеться у зверненні.