Питання безпеки, оборони, економіка, політика, наука, міжнародні відносини: українські студенти спробують себе в ролі парламентарів НАТО

Питання безпеки, оборони, економіка, політика, наука, міжнародні відносини: українські студенти спробують себе в ролі парламентарів НАТО

19.11.2022

Сьогодні, 19 листопада, у приміщенні Львівської обласної ради відбувається модель ПА НАТО, в якій беруть участь 73 найкращих студенти лекційного курсу із 9 університетів Львова та України.

Модель ПА НАТО покликана об’єднати активну молодь навколо питання розв’язку актуальних проблем сучасності, аналізування російсько-української війни та моделювання прийняття вагомих рішень. 

Привітала учасників голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, яка закцентувала на основних викликах, з якими стикнувся світ через військову агресію рф в Україні та міжнародну політику. 

«Війна в Україні перед кожною країною та міжнародними організаціями поставила дуже серйозно питання світової безпеки. Кожен собі сьогодні задає запитання, а що таке новітня безпека, новітня дипломатія, новітня війна. 
Інформаційна, енергетична та економічна війна, спорт, політика  - на усе наклало відбиток війна в Україні. 
Але сьогодні весь світ переконався, що Україна - сильна, об’єднана, з нестримною волею та жагою до перемоги, до свободи, вільної думки, мови, культури. За підтримки світової спільноти – перемога буде за нами»,  - наголосила голова облради.

Ірина Гримак побажала присутнім плідно попрацювати під час моделювання молодіжної Парламентської асамблеї НАТО. 

«Львівська обласна рада завжди радо комунікує з студентським середовищем, напрацьовує різні пропозиції та спільні програми, запрошує проходити практику та залучає до роботи у самоврядуванні. 
За нашим молодим покоління –  майбутнє нашої країни. Бажаю вам не зупинятися перед поставленою метою та мріями. І завжди пам’ятайте, що ви українці – люди вільної країни, з сильною армією, відважною нацією, згуртованою і непереможною. Гідно несіть ім’я України і світі. Успіху вам!» - зазначила Ірина Гримак.

Як розповіла професор кафедри НУ «Львівська політехніка», голова постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО (2018-2019) Оксана Юринець, сьогоднішній захід повністю був організований з ініціативи студентів. 

«Молодіжна модель ПА НАТО – це унікальна можливість зімітувати, як вона виглядає вживу. Це спосіб навчити, дати навики, як потрібно домовлятися і укладати договори між країнами. Дуже важливо, що самі молоді люди пропонували тематику роботи в комітетах відповідно до актуальних подій в Україні і світі. Тут присутні активні молоді люди з дев’яти провідних університетів Львова та України, які прагнуть отримати практичний досвід, вони мають можливість його здобувати також за кордоном.
Ми раді, що місцеве самоврядування підтримує такі молодіжні ініціативи», - наголосила Оксана Юринець.

Досвід, комунікація, робота в команді – такі основні завдання сьогоднішнього форуму назвав президент молодіжної моделі ПА НАТО Анатолій Пархомчук.

«Тут знаходяться люди, які особливо зацікавлені у дипломатії та  євроатлантичній  інтеграції України. Сьогодні вони пробують себе у ролі тих, хто приймає рішення на рівні парламентської асамблеї, у практичному колі навчаються напрацьовувати резолюції, відстоювати позиції певних держав, щоб розуміти їх курс, зацікавлення та місце України у взаємодії з ними», - розповів Анатолій Пархомчук.
 
До учасників навчань також звернулися онлайн директорка центру інформації та документації НАТО в Україні Вінета Кляйне, Генеральна секретарка ПА НАТО Руксандра Попа, секретарка Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська та голова Комітету у закордонних справах Верховної ради 8-го скликання Ганна Гопко.

Учасник Моделі ПА НАТО два місяці проходили курс лекцій від провідних науковців України та всього світу. На сьогоднішнє моделювання вони обрали Президента, Генерального секретаря та голів комітетів ПА НАТО, також кожен комітет підготував резолюцію, яка буде винесена на голосування та затверджена голосами усіх делегатів. 

Захід реалізується Мережею захисту національних інтересів «АНТС» за підтримки Львівської обласної ради, Колегії та профбюро студентів  Національного університету «Львівська політехніка», ініціативи «Посли європейської молоді» Колегії та профкому студентів та аспірантів Національного університету «Львівська політехніка», ГО Агенції європейського співробітництва, КЗЛОР Будинок Воїна.