«Аксіологія гобелена»: у Львові представили унікальні зразки текстилю

«Аксіологія гобелена»: у Львові представили унікальні зразки текстилю

16.05.2024

 

Сьогодні, 16 травня, у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького відбулося відкриття виставки «Аксіологія гобелена».
Це ретроспективна виставка відділу художнього текстилю Львівського фахового коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша, яка репрезентує творчість студентів та викладачів упродовж 2000–2024 років.
В експозиції представлено мистецькі композиції, що вперше експонуються за межами цього навчального закладу.

Мистецтво гобелена має давню історію, що бере свій початок ще від коптських тканин II–IV ст. Зокрема, на виставці представили сучасну копію одного із таких давніх унікальних зразків, що створила студентка коледжу.

Від імені Львівської обласної ради присутніх привітала заступниця голови комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Соломія Риботицька. 

«Сьогодні ми бачимо як завдяки студентам коледжу імені Івана Труша та їх професійним викладачам трансформується сучасний гобелен. В його інтерпретаціі є принти, є добір кольорів, щиро радію, як розвивається це мистецтво. 

Звертаючись до творців цих робіт, хочу наголосити, щоб вони пам’ятали наше національне минуле - нашу вишивку, нашу орнаментику і втілювали їх у наше сучасне мистецтво», - зазначила Соломія Риботицька. 

Виставка триватиме до 30 червня.