На Львівщині висадили рекордну 17-кілометрову «Алею Героїв»

На Львівщині висадили рекордну 17-кілометрову «Алею Героїв»

21.03.2024

Найдовшу в Україні липову алею висадили сьогодні біля Жовкви на Львівщині. Подію зафіксували в Національному реєстрі рекордів України. Присвятили захід Міжнародному дню лісу та 150-річчю з часу заснування Національного лісотехнічного університету України.

«Ідея рекорду зародилася серед студентства і викладачів. Нас підтримала Львівська обласна рада, Львівська обласна адміністрація та громада Жовкви, військові та медики. Приємно, що у висадці дерев взяли участь воїни, які перебувають на реабілітації. Також долучилася делегація науковців з Німеччини, які допомагають нам з дронами для захисників. Присвятили алею українським героям, які виборюють нашу незалежність», – зазначив ректор Національного лісотехнічного університету України Володимир Загорський.

До учасників заходу приєдналися молодь, екологи, рятувальники, представники місцевих громад. Разом обабіч дороги з Жовкви до села Зіболки висадили понад 1700 саджанців липи. Влітку дерева захистять дорогу від спеки, а взимку – від переметів.

Третину саджанців підготували працівники та керівництво обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства Львівської обласної ради «Галсільліс». Комунальні лісівники також взяли участь у посадці дерев.

«Як співорганізатори акції ми підготували 525 лип, а також кілки, які їх підтримують. Умови для посадки липи є ідеальними – мокра земля і немає приморозків. Тому очікуємо, що 80 відсотків дерев приживеться, а решту можна досадити», – зазначив керівник «Галсільлісу» Іван Підгородецький.

Липа – витривале і медоносне дерево-довгожитель, вік якого може сягати тисячоліття.

«Одні ліси надмірно вирубують, інші засаджують. Львівська обласна рада з тими, хто їх засаджує. Ця прекрасна акція присвячена героям України. З великим задоволенням беремо сьогодні участь в озелененні найкращої у світі землі України», – сказала депутатка Львівської обласної ради Ореслава Хомик.

Після завершення посадки представники Книги рекордів України офіційно зафіксували новий рекорд.