Наступного тижня стартує основна сесія Національного мультипредметного тесту

Наступного тижня стартує основна сесія Національного мультипредметного тесту

31.05.2023

Цьогоріч до участі у Національному мультипредметному тесті (НМТ) у Львівській області зареєструвалися на 5 тисяч учасників більше, ніж минулоріч. Ще майже на 5 тисяч учасників більше зареєструвалися на магістерську програму.

Про це сьогодні, 31 травня, розповіла директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

З огляду на це виникла потреба облаштувати додаткові пункти проведення тестування. “У нас є новий виклик – зареєструвалося набагато більше учасників мультипредметного тесту, ніж минулого року, – повідомив директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска. – Нам потрібно у дуже стислі терміни допрацювати і до цього переліку пунктів тестування додати інші пункти тестування для того, щоби всі учасники тестування були забезпечені відповідними належними умовами”.

Директор департаменту звернувся до учасників тестування з застереженням не оприлюднювати у соцмережах дату і місце тестування. “Це пов'язано з безпекою учасників процесу”, – наголосив Олег Паска.

Перша сесія НМТ стартує 5 червня. Тест проводитимуть у дві зміни: перша зміна почнеться о 10 годині (пропуск в пункти о 9:30), друга - о 15 годині (пропуск в пункти о 14:30).

“Всі учасники, які зареєструвалися на сесію, отримали запрошення, де чітко вказано місце проведення і час, – повідомила Лариса Середяк. – Важливо прийти в той пункт і в ту зміну, які вказані у запрошенні. З собою обов'язково треба мати паспорт. Без посвідчення особи у тимчасові екзаменаційні центри не пропустять. І мати сертифікат – він може бути на телефоні, не обов'язково видрукуваний”.

Кожен учасник тестування матиме доступ до комп'ютера. Логін і пароль для входу надасть інструктор в аудиторії. Для кожного учасника буде підготовлена чернетка, тому з собою треба мати тільки ручку. Телефони та інші електронні засоби потрібно буде покласти на стіл для особистих речей. Заборонено мати друковані й електронні видання.

“Це та поважна причина, яка не дасть можливість закінчити тест і отримати результат”, – зазначила Лариса Середяк. Директорка центру оцінювання якості освіти порадила ретельно спланувати маршрут до центру. “Запізнення не є поважною причиною для участі у додатковій сесії”, – каже Лариса Середяк.

На відміну від минулого року, учасники мають право більшого вибору третього предмету. Обов'язковими будуть українська мова та математика. Третій предмет на вибір: історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська), фізика, хімія, біологія.

В аудиторії працюватимуть два інструктори (минулого року був один). Доступ до інтернету в комп'ютерах буде заблокований. По завершенню трьох предметів потрібно натиснути кнопку “завершити тестування”. І тільки після того учасники отримають результати з кожного із предметів.

На тестування з кожного предмету є 60 хвилин, сумарно тест триває 180 хвилин. Виконавши раніше терміну одне завдання, учасник має можливість перейти до розв'язання іншого раніше. Апеляції на результат немає.

“Була проблема, коли учасники, виконавши одне завдання, відразу тиснули “завершити”. Відповідно, вони отримали результат тільки з одного предмету”, – зазначила Лариса Середяк.

У випадку повітряної тривоги у кожному центрі є укриття. Всі учасники тестування разом з інструкторами повинні будуть спуститися в укриття. Якщо тривога триватиме до години – учасники повернуться до аудиторії і продовжать тестування. Якщо тривога триватиме більше години – робота буде припинена і всі учасники будуть виконувати тестування під час додаткової сесії.

Реєстрація на додаткову сесію НМТ відбуватиметься з 5 до 12 червня. На неї можуть зареєструватися учасники, які з поважних причин не змогли взяти участь у першій сесії. Для учасників магістерської програми додаткового періоду реєстрації не буде.

Центри тестування за кордоном будуть працювати одночасно з Україною. НМТ за межами України відбудеться у 53 містах 32 країн.