Освітяни, духовенство і депутати обговорили стан викладання «Християнської етики» в школах Львівщини

Освітяни, духовенство і депутати обговорили стан викладання «Християнської етики» в школах Львівщини

03.07.2023

У Львівській обласній раді сьогодні, 3 липня, відбулося обговорення проблематики викладання предмета «Християнська етика» в загальноосвітніх навчальних закладах Львівської області за участю членів депутатської групи облради «За християнські цінності», науковців, освітян та духовенства.

Як нагадала депутатка Львівської обласної ради, голова депутатської групи «За християнські цінності» Ірина Сех, у резолюції форуму «За християнські цінності», який відбувся 9 червня, було передбачено вивчення і широке обговорення теми викладання дисципліни «Християнська етика».

«Тому в нашому заході взяли участь розробники затверджених навчальних програм і викладачі християнської етики з Львівщини, Рівненщини, Тернопільщини, Закарпаття, Івано-Франківщини, Дніпропетровщини, Донеччини.

Переконана, сьогодні, як ніколи, має приділятися максимальна увага предмету «Християнська етика», бо в сучасному суспільстві є загрози належному моральному вихованню дітей.

У 1992 році Львівщина одна з перших областей започаткувала урок «Християнська етика», тому і зараз ми напрацьовуємо конкретні ініціативи і дієві пропозиції для удосконалення і ширшого викладання християнської етики в школах», - зауважила Ірина Сех.

Доцент кафедри філософії та педагогіки Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, член творчої групи з розробки першої програми з християнської етики Олег Огірко розповів, що в 1992 році науковці, педагоги, духовенство написали програму, яка охопила учнів 5 -11 класів.

«У 2010 і в 2015 роках програму було оновлено. На жаль, в останні роки в міністерстві почали ставитися до уроку «Християнські цінності», як до непотрібного. Тому і постала нагальна потреба провести обговорення проблематики викладання предмета «Християнська етика» в школах області», - підкреслив Олег Огірко.

За словами учителя Куровицької школи імені Миколи Лемика Марії Черняк-Павлуцької, «Християнська етика» – це понадконфесійний світський предмет, який не катехизує, а просто вчить моралі.

До слова, на сесії Львівської обласної ради 4 липня планують заслухати інформацію департаменту освіти і науки Львівської ОВА  про викладання предмета «Християнська етика» в загальноосвітніх навчальних закладах Львівської області.