Процес оптимізації шкіл на Львівщині є неминучим, але мають бути враховані інтереси дітей, - Іванна Герус

Процес оптимізації шкіл на Львівщині є неминучим, але мають бути враховані інтереси дітей, - Іванна Герус

26.05.2021

До питання оптимізації, чи тим паче закриття шкіл потрібно підійти виважено  і враховувати, насамперед, інтереси дітей, які мають отримувати якісну освітню послугу та соціалізацію у суспільстві.

Про це заявила голова комісії освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради Іванна Герус під час засідання профільної комісії учора, 25 травня.

«Низка шкіл на Львівщині, де навчається від 5 до 25 учнів, може бути закрита ще до початку нового навчального року. Територіальні громади змушені піти на такий крок через те, що таким школам не вистачатиме освітньої субвенції з державного бюджету. Відтак громади, які не мають на ці потреби достатньо коштів не зможуть утримувати такі навчальні заклади.

Тому процес оптимізації є неминучим. Головне, щоб він в жодному разі не має нашкодити, учням, якість освітніх послуг має зрости. Також слід провести роз`яснювальну роботу з батьками дітей, яких, звісно, хвилює питання перевезення школярів, та якості освітніх послуг у нових школах та тих можливостей, які їх діти можуть отримати  в подальшому», - зазначила Іванна Герус. 

За її словами, впродовж останнього часу на комісії надходить чимало звернень від батьківських комітетів щодо неприпустимості закриття шкіл. Батьки висловлюють побоювання, що щоденне добирання маленьких дітей у сусідні населені пункти та переповнені класи не сприятимуть якісному навчанню. 

«Наше завдання, зокрема, територіальних громад, обласної ради, облдержадміністрації, напрацювати відповідну мережу шкіл, в які навчатимуться діти після оптимізації. Зробити так, щоб це було зручно і було розуміння логістики, були автобуси, були дороги та кваліфіковані вчителі», - наголосила голова профільної комісії.