У громадах Львівщини планують відкрити «Центри Дія» та впровадити системи електронного документообігу

У громадах Львівщини планують відкрити «Центри Дія» та впровадити системи електронного документообігу

23.02.2022

У 16 територіальних громадах Львівської області ще відсутні центри надання адміністративних послуг. Про це йшлося під час засідання комісії з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Львівської обласної ради.

В рамках регіональної програми «Цифрова Львівщина» Львівська обласна рада цього року передбачила понад 15 мільйонів гривень на впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у всі сфери життєдіяльності Львівщини. 10 мільйонів гривень передбачено на співфінансування проєктів громад із відкриття ЦНАПів до кінця 2023 року.

Як зазначив начальник управління з питань цифрового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Максим Столярчук, на облаштування ЦНАПів надаються також фінанси з державної субвенції, частину коштів мають виділити громади з власних бюджетів. «Близько десяти громад, у яких на даний час центри адмінпослуг взагалі відсутні, врахували критерії та вимоги Мінцифри та можуть претендувати на отримання державної субвенції для створення на їхніх територіях ЦНАПів нової формації — Центрів Дія», - пояснив Максим Столярчук.

«Ми надаємо співфінансування від обласної ради громадам, щоб підвищити їхню спроможність та конкурентність. Об’єднавши власні кошти та фінанси з обласної програми, громади отримають більше ресурсів і зможуть претендувати на масштабніші проєкти. Наше завдання допомогти громадам вийти на вищий рівень забезпечення, отримати максимальну підтримку від держави» - наголосив голова комісії з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інновацій Юрій Раделицький.

Заходи програми «Цифрова Львівщина» також мають забезпечити захист офіційних вебпорталів органів публічної влади, підвищити надійність взаємодії мешканців з органами публічної влади через офіційні ресурси. Зокрема на впровадження системи електронного документообігу в органах місцевого самоврядування сімдесяти територіальних громад та комунальних закладах і установах Львівської обласної ради передбачено 4 млн грн. За словами учасників засідання депутатської комісії, сьогодні у більшості органів самоврядування листування відбувається через звичайну електронну пошту. Але в час загроз громади мають бути забезпечені надійними інформаційними системами. То ж фахівці розробляють механізм, який допоможе впровадити сучасні програми інформатизації для органів місцевого самоврядування.

«Питання інформаційної безпеки є пріоритетним для Львівщини. Ми стежимо за тим, як виконуються завдання обласної програми та продовжимо обговорення необхідних змін на наступних засіданнях депутатської комісії», - підсумував Юрій Раделицький.