«Запали свічку пам’яті»: Львівщина згадує жертв голодоморів

«Запали свічку пам’яті»: Львівщина згадує жертв голодоморів

24.11.2018

Сьогодні, 24 листопада, Львівщина відзначає 85-ту річницю голодомору в Україні. Протягом дня в області тривають жалобні заходи.

Так, на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку у Львові відбулася екуменічна панахида за жертвами голодоморів 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років в Україні.

Опісля представники влади і громадськості доєдналися до загальнонаціональної «Хвилині мовчання», яка завершилася церковним передзвоном у пам'ять про мільйони невинно убієнних українців.

Далі голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус, заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, а також всі присутні долучилися до загальноукраїнської акції «Запали свічку пам’яті», згадавши жертв голодоморів і запаливши лампадки пам`яті.

Варто зауважити, що на площі перед пам’ятником Кобзареві виклали свічками карту України – символ пам’яті про закатованих голодом українців.

Крім того, громадські організації Львівщини поклали квіти і лампадки до Пам’ятного знаку жертвам голодомору та політичних репресій, до пам’ятної таблиці «Жертвам комуністичного терору, які загинули від голоду у 1946-1947 рр.» та до пам’ятної таблиці Миколі Лемику.

Додамо, що сьогодні протягом дня у всіх храмах області відбуваються Поминальні Служби Божі за жертвами голодоморів.

Як відомо, за різними даними, приблизно 10 млн українців загинули голодною смертю через тоталітарний режим, який хотів вчергове нас поневолити. У пік Голодомору щодоби гинули 28 тисяч українців, щогодини 1168 і щохвилини 20 людей гинули у червні 1933 року.