У Львівському центрі екстреної медичної допомоги провели тренінг з домедичної допомоги

У Львівському центрі екстреної медичної допомоги провели тренінг з домедичної допомоги

22.05.2024

Тренінг з домедичної допомоги для журналістів відбувся сьогодні, 22 травня, у Львівському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Про початковий алгоритм дій під час надання першої допомоги розповів лікар з медицини невідкладних станів ПС №1 станції ЕМД «Львів» Ігор Марчук.

Медик продемонстрував, як здійснювати серцево-легеневу реанімацію з допомогою непрямого масажу серця або з використанням автоматичного зовнішнього дефібрилятора. Лікар також пояснив, як діяти у випадку коли людина непритомніє, як зупиняти різні види кровотеч з допомогою накладання турнікета або тампонуванням та як рятувати у випадку удавлення.

«Надавати домедичну допомогу повинен вміти кожен. Ці знання і вміння допомагають зберегти життя. Навіть в ідеальних умовах приїзд швидкої в межах міста займає до 10 хвилин. За цей час людина може померти. А тому потрібно вміти проводити базову серцеву-легеневу реанімацію», – пояснив Ігор Марчук.

«Чим більше людей вмітиме надавати першу домедичну допомогу, то вищою буде ймовірність, що ми приїдемо до живого пацієнта. Критичними є перші хвилини. Без серцебиття смерть настає через кілька хвилин. Ефективна й успішна реанімація людини напряму залежить від того, наскільки вчасно розпочати реанімаційні заходи», – зазначив в.о. генерального директора Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.