На експертній раді при представнику Уповноваженого з прав людини на Львівщині обговорили проблеми військових та перші результати обстеження доступності комунальних закладів

На експертній раді при представнику Уповноваженого з прав людини на Львівщині обговорили проблеми військових та перші результати обстеження доступності комунальних закладів

01.05.2024

Засідання Експертної ради при Представнику Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області відбулося 30 квітня у Львівській обласній раді.

За словами представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області Тараса Подвірного до структурних підрозділів Офісу Омбудсмена у 2023 році надійшло 95 768 звернень. Це вдвічі перевищує минулорічні показники у 42 485 звернень.

З них найбільший приріст за останній рік, 16 880 звернень, стосувалися додержання прав у секторі оборони та прав ветеранів і військовослужбовців та членів їх сімей.

Під час зустрічі представники експертної ради обговорили проблеми, які виникають у секторі безпеки і оборони в області, зокрема, у питаннях проходження військових комісій МСЕК і ВЛК. Крім того обговорили вирішення питань соціального захисту і професійної адаптації демобілізованих й ветеранів, можливість пришвидшення процедури розгляду адвокатських запитів, проблематику працевлаштування осіб з інвалідністю, умови утримання ув'язнених та зміни у фінансуванні здобуття вищої освіти.

Тарас Подвірний також презентував оцінку спроможності Офісу Омбудсмена, проведену шляхом інтерв'ювання у 2023 році під час збройного конфлікту в Україні в рамках Глобального тристороннього партнерства з підтримки національних інституцій з прав людини.

Дослідження проведено у рамках партнерства Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН), Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) та Глобального альянсу національних інституцій з прав людини (GANHRI), який представлений Європейською мережею національних інституцій з прав людини (ENNHRI).

Рекомендації і пропозиції з цього звіту відображені у нових змінах до законопроекту про Уповноваженого з прав людини, який планується винести на розгляд Парламенту.

Також Тарас Подвірний презентував нові напрацювання Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і представив проміжні результатів аудиту доступності об'єктів комунального майна Львівської обласної ради.

“Експертна група складається з 15 експертів, які представляють різні організації, установи, благодійні фонди. Сьогодні на засіданні заслухали інформацію про діяльність Офісу Омбудсмена і напрацьовані в останній період практичні документи. Це дорожня карта щодо цивільних заручників і дорожня карта щодо дітей. Обговорили 9 напрямків діяльності нашої експертної ради, зокрема, проблемні моменти, які виникають у військових, в питаннях вищої освіти, національного превентивного механізму. Це проблеми, які можемо зрозуміти, окреслити і підняти для обговорення і вирішення через Офіс Омбудсмена у Верховній Раді України та Уряді”, - зазначив Тарас Подвірний.