На Львівщині обговорили можливості співпраці між громадами та результати адмінтерреформи

На Львівщині обговорили можливості співпраці між громадами та результати адмінтерреформи

29.12.2021

Розвиток міжмуніципальної співпраці та подальші кроки адміністративно-територіальної реформи у вівторок обговорили голови територіальних громад, які межують зі Львовом. Дискусійну зустріч представників місцевого самоврядування, народних депутатів, урядовців у Жовтанецькій територіальній громаді провели в рамках Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Захід розпочався презентацією результатів соціологічного дослідження «Думки і погляди мешканців потенційної Львівської агломерації щодо децентралізації й міжмуніципальної співпраці», проведеного працівниками Київського міжнародного інституту соціології у жовтні-листопаді 2021 року. Соціологи вивчали суспільно-політичні настрої дорослих жителів потенційної Львівської агломерації. Загалом опитували дві тисячі мешканців Львівської та в сусідніх з обласним центром громад, віком від 18 років і старше.

Отже, реформу місцевого самоврядування вважають потрібною 71,7 % мешканців Львівської громади та 62,9 % опитаних мешканців сусідніх громад, загалом 62,7% опитаних громадян по всій Україні. Щодо топ-очікувань від реформи, найголовнішим визначили поліпшення якості та доступності послуг 57,4% опитаних мешканців Львівської громади та понад 42,4 % опитаних по всій країні респондентів. А вже на другому місці покращення благоустрою громад міст, сіл та селищ – 44,4% у Львівській громаді та 32,5% опитаних загалом в Україні. І третім за важливістю українці визнали очікування щодо зменшення корупції - 35,4% Львівська територіальна громада, 57,8% респондентів по всій країні.

Керівник Департаменту демократії і врядування Генерального директорату – II з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску у своєму виступі зазначив, що питання метрополій, співпраці між громадами зараз обговорюється в більшості європейських країн. Україна успішно пройшла шлях створення територіальних громад і на думку Даніеля Попеску, на часі дискусія про партнерство та взаємовигідну співпрацю між ними. Адже об’єднавши зусилля кількох громад можна вирішити чимало спільних проблем.

«Міські агломерації є економічними, культурними, соціальними рушіями. У цій темі багато зацікавлених сторін, тому це повсюди нелегка дискусія. Потрібні нові рішення щодо містобудування і планування, тому важливим є питання довіри між керівниками органів самоврядування, яких обирали люди. Треба проводити горизонтальну комунікацію між муніципалітетами, їхніми представниками. Сьогоднішня зустріч на Львівщині може почати будувати довіру між різними представниками однієї потенційної агломерації», - наголосив Даніель Попеску.

«З початку 2021 року ми отримали нову модель адміністративно-територіального устрою в Україні. Отже, українські громади є рівноправними партнерами щодо повноважень, у них однаковий доступ до джерел фінансування. Тепер важливо, щоб громади хотіли об’єднуватися для спільного розв'язання проблем», - акцентував заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода. Він пояснив, що агломерації, як формат співпраці, у перспективі дозволять розширити можливості самоврядування та економічно підсилять території. Наразі ж варто проводити більше таких дискусій та шукати рішення спільно. «Наша мета збільшити кількість центрів росту. І в цьому мають бути зацікавлені органи місцевого самоврядування і держава. Це спільне завдання, адже держава складається з громад. Потужні громади стануть основою міцної країни», - наголосив В’ячеслав Негода.