У Львові презентують інкрустовану сріблом давню сокиру з тризубом

У Львові презентують інкрустовану сріблом давню сокиру з тризубом

24.06.2024

Рідкісний експонат Х–ХІІІ століть – сокиру з нанесеним зображенням тризуба презентує Комунальний заклад Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей» у вівторок, 25 червня, у музеї у Винниках.

Залізна сокира належить до зібрання Національного музею історії України. На думку дослідника і директора Національного музею історії України Федіра Андрощука, пам'ятка належить до інкрустованих бойових сокир. Кілька таких екземплярів відомі з Швеції та Русі. Форма сокири місцева, аналоги її датуються Х–ХІІІ століттями. Орнамент рідкісний, його можна датувати Х – ХІ ст. Цьому відповідає й інкрустація тризубом, іконографія якого датується добою князювання Володимира Святославича.

Древню залізну сокиру знайшли на Чернігівщині нелегальні скарбошукачі. Про оригінальність знахідки свідчили ступінь корозії залізної основи, техніка виконання та її рідкісне оздоблення.

У 2021 році знахідку передав музею львів'янин Тарас Хмеловський. Бізнесмен і археолог за освітою викупив предмет на аукціоні, сплативши 10 тисяч доларів. Реставрацію сокири провів художник-реставратор вищої категорії Віктор Голуб.

Презентація сокири відбудеться о 15.00 год за адресою: м. Львів-Винники, вул. Галицька, 26.