У Львові відзначили 233 річницю Конституції Республіки Польща

У Львові відзначили 233 річницю Конституції Республіки Польща

03.05.2024

Сьогодні, 3 травня, біля пам’ятника Адаму Міцкевичу у Львові відбулися урочисті заходи з нагоди 233 річниці Конституції Республіки Польща.

Як зазначили на заході, прийняття цього документа стало важливим кроком в напрямку демократизації й модернізації Речі Посполитої. І досі польська Конституція є важливим символом польської незалежності.

Участь в урочистостях взяли представники Генерального консульства Республіки Польща у Львові, обласна і міська влада, школярі польських шкіл, польські скаути-харцежи, представники польських товариств, польської й української громади, гості з Польщі. Від імені Львівської обласної ради польську спільноту привітав в. о. керуючого справами Ярослав Гасяк.

«Сьогоднішнє свято є святом свободи, бо Конституція гарантує право на свободу. Сьогодні перевірила, чи є серед найважливіших державних свят і святкових днів в росії свято конституції. Відповідь на це громада напевно дасть краще від мене. Але сьогодні переконалася, що в календарі державних свят в росії немає свята конституції.

Час є важким. В Україні триває війна і вся Європа під загрозою. Попри це тішимося, що маємо великі й гарні народні традиції, що є згуртованими, що творимо спільноту, що відчуваємо силу, яку передали нам наші предки. І можемо передати ці цінності молодшому поколінню.

Дуже дякую, що з нами є представники українського народу. У вас наближаються Великодні свята. Бажаю вам, щоби сила перемоги Христа стала для вас великою надією. Щоби ви вірили у те, що Україна переможе. Гарних і спокійних вам свят», – сказала під час виступу Генеральна консулка Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч.

Українську спільноту привітав також президент Товариства польської культури Львівщини Еміль Лєгович. «Ми, поляки, бажаємо вам, щоби ви героїчно вистояли цей страшний, варварський напад на нашу державу», – сказав Еміль Легович.

Нагадаємо, документ під назвою «Урядовий акт» був прийнятий у Речі Посполитій у 1791 році. Основний закон з роками вдосконалювався та переписувався, його святкування було під забороною, але традиція святкування Дня Конституції саме 3 травня зберігається у Польщі впродовж 233 років. З квітня 1990 року, після падіння комуністичного режиму свято отримало статус національного.