На Львівщині відкрили найбільший у Східній Європі завод із переробки риби

ЕкономікаНовини

У селищі Івано-Франкове на Львівщині сьогодні, 1 серпня, відкрили новий найбільший у Східній Європі високотехнологічний завод із переробки рибної продукції ПрАТ «Львівський обласний виробничий рибний комбінат».

Підприємство, засноване ще у 1994 році, спеціалізується на вирощуванні прісноводної риби та її переробці для українського ринку.

Будівництво власного заводу розпочали ще  2021-го виключно за рахунок власних інвестицій компанії.

Новий виробничий комплекс площею 6 800 м² повністю відповідає міжнародним стандартам якості, екологічної безпеки та харчової гігієни, кажуть підприємці.

Завод може переробляти до 25 тонн сировини та випускати 12,5 тонн готової продукції щодня. Основою для виробництва є риба власного вирощування, а також імпортна сировина.

«Це важливо: давати людям роботу, платити високі офіційні зарплати, сплачувати відповідально і чесно податки. Адже велика частина цих податків ідуть на підтримку війська, медицини, освіти й інших важливих галузей. Поки наші воїни захищають нас від ворога, наше завдання творити міцний тил.

Сьогодні надзвичайно важливо, щоб українці інвестували у власну економіку України. Маємо допомагати самі собі, а не тільки просити допомоги у закордонних партнерів», – підкреслив під час урочистостей в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

На відкриття заводу завітав заступник Міністра економіки, довкілля та сільського господарства України Тарас Висоцький.

«Сьогодні ми маємо честь відкрити найбільший у Східній Європі завод із переробки риби. Це не просто виробничий об’єкт – це стратегічний крок у розвитку національної аквакультури.

Ми не лише інвестуємо в переробку, а й змінюємо підхід: від вирощування до того, як донести до споживача якісну, безпечну й смачну кінцеву продукцію. Завдяки сучасним технологіям ми вдосконалюємо рецептуру та прагнемо змінити культуру споживання рибної продукції в нашій країні», – зазначив Тарас Висоцький.

Будівля заводу складається з трьох рівнів: двох виробничих поверхів та технічного третього, де розміщені інженерні системи. Простір поділений на чотири основні зони:

  • рампи для завантаження сировини та відвантаження готової продукції;
  • «мокрі» приміщення для переробки сирої, солоної та копченої риби;
  • «сухі» приміщення для виготовлення пресервів і напівфабрикатів;
  • санітарно-побутові приміщення для персоналу.

Завод інтегрував міжнародні системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів (ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000), що дозволяє підприємству не лише забезпечувати внутрішній ринок, але й вийти на експорт.

Після досягнення повної виробничої потужності тут загалом створять 283 нових робочих місць. Наразі підприємство забезпечує роботою 82 особи. Торік підприємство виготовило 1 382 тонни продукції та сплатило до бюджету 6,4 млн грн податків.

Бенефіціарами ПрАТ є Олександр та Віталій Свіщові, генеральним директором заводу — Андрій Качан.

У планах підприємства — розширення експортної лінійки, впровадження біотехнологій для утилізації відходів, створення супутнього виробництва кормів та вихід на нові міжнародні ринки.

З відкриттям цього заводу Львівщина отримала потужний імпульс для розвитку галузі аквакультури, яка останніми роками демонструє зростання. У 2024 році в області виробили 1547 тонн прісноводної риби — на 30% більше, ніж попереднього року. Однак попит на рибу все ще суттєво перевищує обсяги внутрішнього виробництва.

Нове підприємство в Івано-Франковому є важливим кроком до підвищення продовольчої безпеки регіону та розвитку сталого рибного господарства.

Інші новини